Mediastinoskopi Sırasında İnnominate Arter Yaralanmasına Bağlı Ciddi Kanama: Olgu Sunumu - Yavuz, Celal; Abakay, Abdurrahman; Tekbaş, Güven; İslamoğlu, Yahya; Eren, Şevval (Fırat University, 2011)
Mediastinoskopi, toraks hastalıklarının tanısında ve akciğer kanserlerinin evrelemesinde kullanılan düşük mortalite ve morbiditeye sahip tanısal cerrahi bir yöntemdir. Mediastinoskopiye bağlı gelişen komplikasyonların başında şiddetli kanamalar gelmektedir. Mediastinal kitle etiyolojisi araştırılması amacıyla mediastinoskopi uygulanan 61 yaşındaki erkek hastada ameliyat sırasında ciddi kanama gelişti. Kanama odağının tespiti için kalp akciğer pompası hazırlandı ve sternotomi yapıldı. İnnominate arterde yaralanma tespit edilmesi üzerine primer onarım yapılarak kanama kontrol altına alındı.

Mediastinoscopy is a diagnostic surgical method in thoracic diseases particularly in staging of lung cancers. Its morbidity and mortality levels are very low. Massive hemorrhage is the most common and mortal complication of mediastinoscopy. A 61 years old man with mediastinal mass had a massive hemorrhage during mediastinoscopy. A hearth-lung pump is prepared and emergent sternotomy is performed. Because of the innominate artery was found as ruptured, it was primarily repaired and bleeding was under controlled.
Serious Bleeding Due To Innominate Artery Injury During The Mediastinoscopy: A Case Report