KARAÇİ ÇOCUKLARIN EĞİTİM SÜRECİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: ŞANLIURFA/BİRECİK ÖRNEĞİ - Arslan, Ercan; Fırat, Muhammet (My University, 2025)
Bu çalışma, Çingene topluluklarından biri olan Karaçi alt grubuna mensup çocukların eğitim süreçlerini sosyolojik bir bakış açısıyla ele almaktadır. Araştırma kapsamında, Karaçi çocukların eğitim süreci ve bu süreci şekillendiren sosyal, kültürel ve ekonomik dinamikler incelenmiştir. Karaçi çocukların eğitim sürecinde karşılaştıkları sorunlar, nitel araştırma yöntemiyle Karaçi aileleriyle yapılan görüşmeler aracılığıyla derinlemesine analiz edilmiştir. Araştırmaya, Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde yaşayan 28 Karaçi birey katılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, Karaçi çocukların eğitim süreçlerinde ebeveynlerin eğitime yönelik tutum ve katkılarının genellikle düşük olduğu, dolayısıyla çocukların eğitim düzeylerinin de bu doğrultuda sınırlı kaldığı görülmektedir. Eğitim sürecinde karşılaşılan başlıca sorunlar arasında dışlayıcı söz ve davranışlar, ekonomik yetersizlikler, özgür yaşam arayışı, konar-göçer yaşam tarzı, geçim stratejileri, dil bariyerleri, çocukların erken yaşta çalıştırılması ve evlendirilmesi gibi etkenler yer almaktadır. Ayrıca, Karaçi çocukların eğitim sürecinde yaşadıkları bazı zorlukların kendi iç dinamiklerinden de kaynaklandığı tespit edilmiştir.
Keywords: Çocuk; Eğitim; Çingene; Dom; Karaçi Çocuklar