SİMÜLASYON VE DİJİTAL KİTLE SÜSÜ: ÇOK OYUNCULU ÇEVRİMİÇİ MOBİL OYUNLAR ÜZERİNE BİR ANALİZ - YARAR, HAMZA (Fırat Üniveristesi, 2019)
Mobil oyunların günümüzdeki konumu, "oyun" kavramının gerçekliğini sorgulatan olumsuz etkiler içermektedir. Oyun ile birey arasındaki ilişki ve bunu belirleyen birtakım ihtiyaçlar, zaman içerisinde değişime uğramış ve teknoloji ile dönüşen yaşam tarzımızda oyunlar basit bir "vakit öldürme" aracı olmaktan çıkmıştır. Boş zamanın mobil oyunlar ile anlamsızlaştığı bu süreçte oyun ve gerçeklik arasındaki hiyerarşik ilişkiler tersine dönmüştür. Mobil oyunların gerçekliği tehdit edercesine kuşatması ve insan ile kurduğu ilişki sonucunda ortaya çıkan etkiler, hem mobil oyunların realitesini ortaya koymakta hem de bu etkilerden etkilenen bireylerin konumunu gözler önüne sermektedir. Bu amaç çerçevesinde yapılan çalışmada oyun kavramı ve oynama ihtiyaçları detaylı bir şekilde incelenmiştir. Çalışmada mobil çevrimiçi rol yapma oyunu olan Lineage 2 Revolution dünyasına gözlemci olarak girilerek oyunsal eylemler deneyimlenmiş; oyunsal eylemlerin insan yapısında bulunan oynama ihtiyaçlarını sabote edişi ve değişen oyun yapısı, Baudrillard'ın Simülasyon Kuramı ile analiz edilmiştir. Ayrıca Kracauer'in Kitle Süsü kavramından hareketle birey ve oyun arasındaki ilişki ele alınmıştır. Anahtar Kelimeler: Oyunlar, Simülasyon, Dijital Kitle Süsü, Çevrimiçi Mobil Oyunlar, Lineage 2 Revolution

The current position of mobile games has negative effects that question the reality of the "game" concept. The relationship between the game and the individual and the needs that determine it have changed over time and in our lifestyle transformed with technology, games have ceased to be a simple ''time killing'' tool. In this process, where leisure time becomes meaningles with mobile games, the hierarchical relationships between game and reality have been reversed. The effects of the mobile games as a result of the siege and the relationship they establish with the people threaten the reality both reveal the reality of the mobile games and reveal the position of the individuals affected by these effects. In this study, the concept of play and its needs are examined in detail. In the study, gameplay experiences were experienced by entering the world of Lineage 2 Revolution, a mobile online role playing game as an observer; the sabotaged and changing game structure of the human needs of the playful actions have been analyzed by Baudrillard's Simulation Theory. In addition, Kracauer's Mass Ornament concept and the relationship between the individual and the game are discussed. Keywords: Games, Simulation, Digital Mass Ornament, Online Mobile Games, Lineage 2 Revolution
Simülation and digital mass ornament: Analysis on multiplayer online mobile games
Keywords: İletişim Bilimleri