YUKARI FIRAT HAVZASINDA KORONER ARTER HASTALIĞI AÇISINDAN RİSK ALTINDAKİ POPÜLASYONDA FİBRİNOLİTİK BİR AJAN OLAN STREPTOKİNAZA KARŞI DİRENCİN DEĞERLENDİRİLMESİ - BULUT, MUSA (Fırat Üniveristesi, 2009)
AMİ; koroner kan akımının çeşitli nedenlerle aniden azalması veya kesilmesine bağlı olarak gelişen ve mortalitesi yüksek olan bir hastalıktır. AMİ den, çoğunlukla damar lümenini ileri derecede tıkayan bir trombüsün sorumlu olduğu dikkate alınırsa, trombolitik tedavi reperfüzyonu sağlamada en kolay yöntemdir. Grubun öncül moleküllerinden biri olan Streptokinazın etkinliğini kısıtlayan önemli bir nokta; geçirilen streptokok enfeksiyonuna karşı vucutta oluşan antikorların, AMİ esnasında hızla verilmesi gereken streptokinazı nötralize etmesidir. Bu çalışmadaki amacımız; Yukarı Fırat Havzasında (Elazığ, Bingöl, Tunceli, Muş) kentsel ve kırsal alanda yaşayan, daha önce streptokinaz tedavisi almayan, koroner arter hastalığı açısından risk altında olan gurupta streptokinaza karşı direnci, insan vucudunda oluşan antikor titrelerini ölçerek araştırmaktır.Çalışmaya; Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Kliniğine yatan, ECS klavuzunda belirtilen koroner arter hastalığı risk faktörlerine göre yapılan sınıflamada yüksek riskli kabul edilen, streptokinaz tedavisi almamış; 40'ı kırsal, 40'ı kentsel bölgede yaşayan toplam 80 hasta alındı. Anti-Streptokinaz antikor düzeylerini belirlemek üzere Jalihal ve Morris'in fibrin platelet lysis metodu uygulandı.Kırsal bölgede yaşayanları kentsel bölgede yaşayanlarla karşılaştırdığımızda streptokinaz antikor titreleri anlamlı derecede yüksek bulundu. Çalışma sonucunda bulduğumuz streptokinaz antikor titreleri; kırsal bölgede yaklaşık 160±100 bin ünite, kentsel bölgede yaklaşık 80±50 bin ünite, totalde ortalama 120±100 bin ünite olarak tespit edildi. Streptokinaz antikor titresi: kırsal bölgede en yüksek 708.000 ünite, en düşük 37.000 ünite, kentsel bölgede en yüksek 310.000 ünite, en düşük 32.000 ünite olarak tespit edilmiştir. Kırsal ve kentsel bölgede yaşayanların streptokinaz antikor titreleri arasında anlamlı fark bulundu (yaklaşık 2 kat).Çıkan değerler daha önce yapılan çalışmalar baz alındığında düşük bulundu. Bu durum gelişmekte olan ülkemizde antibiyotik kullanımının artması ve sosyoekonomik şartların iyileşmesi ile açıklanabilir. Bulduğumuz değerler göz önüne alındığında; bu bölgede (Yukarı Fırat Havzası) yaşayan insanlarda, 1.500.000 ünite streptokinazın AMİ de kullanılabileceği kanısına varıldı.Anahtar Kelimeler: Koroner Arter Hastalığı, Trombolitik, Streptokinaz Direnci, streptokinaz antikorları.

AMI has high mortality and is caused by sudden obstruction of coronary blood flow due to some reasons. Intracoronary thrombosisi is the most common reason in STEMI and because of this, thrombolytic therapy is the most easy way to establish the reperfusion. Streptokinase is the first agent in this class. Anti-streptococcal antibodies which induced by prior streptococcal infection neutralizes streptokinase and decreases its effectiveness in STEMI. We aimed to investigate the streptokinaz antibody titer in people who didn?t take streptokinase and high risk profile for coronary artery disease living in Upper Fırat Region (Elazığ, Bingöl, Tunceli, Muş).A total of 80 patients (40 from rural, 40 from urban areas) admitted to Firat University Medical Faculty Hospital Cardiology Clinic and have high risk criterias according to ESC guideline. Anti-SK antibody levels were determined in the plasma of patients and controls by the method used by Jalihal and Morris [4]. Briefly, SK (Sigma, USA)Anti-Streptokinase antibody levels were significantly higher in rural areas when compared to urban areas (160±100 thousand unit vs 80±50 thousand unit). The maximum and minimum level of streptokinase antibody titer were 708.000 unit vs 37.000 unit in rural and 310.000 unit vs 32.000 unit in urban areas. The streptokinase antibody levels were significantly higher in rural areas (p<0,001).Antibody levels were lower when compared to prior studies. This may be explained by increasing antibiotic usage and improvements of sosioeconomic level in our developing country. We conclude that 1.5 million unit stretokinase is applicable in AMI patients according to these antibody titers in this region (Upper Fırat Region).Key Words: Coronary artery disease, Thrombolysis, streptokinase resistance, streptokinase antibody.
The evaluation of streptokinaz rezistance, a fibrinolytic agent in high risk profile for coronary artery disease living upper firat region
Keywords: Kardiyoloji