TÜRK POPÜLASYONUNDA ŞİZOFRENİ VE AKCİĞER KANSERLİ HASTALAR ARASINDA P53 GEN POLİMORFİZM FARKLILIKLARININ ARAŞTIRILMASI - ÖZBEY, ÜLKÜ (Fırat Üniveristesi, 2007)
Şizofrenik hastalarda gözlenen azalmış kanser insidansı genetik temelli farklılıklarlailişkili olabilir. Şizofreniye doğru bir genetik yatkınlığın, akciğer kanserine yatkınlığınazalmasıyla ilişkili olduğu ileri sürülmüştür. p53 tümor baskılayıcı gen, genetik yatkınlık içinaday bir gen olarak düşünülmektedir. Çalışmamızda; Türk şizofren, akciğer kanserli hastalarve kontrollerde, p53 geninin ekzon 4'de BstUI ve intron 6'da MspI restriksiyonbölgelerindeki polimorfizmleri araştırmayı amaçladık.Bu polimorfizmlerin haplotip kombinasyonları ile birlikte allel ve genotip insidansları,100 Türk akciğer kanserli ve şizofren hasta ile kanser ve şizofreni hastalığı olmayan 100kontrol grubunda araştırıldı. Genotip özellikleri, periferik kandan ekstrakte edilmiş DNAkullanılarak PCR temelli RFLP metodu ile tespit edildi.BstUI ve MspI polimorfizmleri için, kontrol grupları ile birlikte şizofren ve akciğerkanserli hastalar arasında genotip ve allel insidanslarında anlamlı farklılıklar bulundu (p<0.01). Haplotip insidanslarına dayalı analizlerde BstUI-MspI 2-1 haplotipinin varlığı akciğerkanserli hastalarda (%12) görülürken aksine bu haplotipin şizofren ve kontrollerde olmadığıgörüldü. Sadece akciğer kanserli hastalarda p53 kodon 72'de A1 allelinin (OR 0.23, 95% CI0.9- 0.58) ve A1A1 homozigot genotipinin (P<0.0001, OR 0.19) önemli ölçüde azaldığınıbulduk.Bu çalışmada elde edilen bulgular ile A1 allelinin akciğer kanserine karşı koruyucu biretkisinin olabileceği ve p53 MspI polimorfizminin BstUI polimorfizmle kombinasyonundanziyade tek bir faktör olarak akciğer kanserine yatkınlığı azaltabileceği kanısına varılmıştır.Anahtar kelimeler: Kanser riski, Tek nükleotid polimorfizmi, Şizofreni, Akciğerkanseri, p53 gen.

The reduced incidence of cancer observed in schizophrenia patients may be related todifferences in genetic background. It has been suggested that genetic predisposition towardsschizophrenia is associated with reduced vulnerability to lung cancer, and p53 gene is one ofthe candidate genes. In our study, we aimed to investigate polymorphisms in the BstUI inexon 4 and MspI in intron 6 restriction sites of the p53 gene in Turkish schizophrenia, lungcancer patients and controls.Allele and genotype incidence of these polymorphisms with their haplotypecombinations were studied in 100 Turkish lung cancer and schizophrenia patients and 100controls without malignant and shizophrenia diseases. The genotype characteristics weredetermined by PCR-based RFLP method using DNA extracted from peripheral blood.For the BstUI and MspI polymorphism, there were found significant differences in thegenotype and allele frequencies between schizophrenia and lung cancer patients with controlgroups (p<0.01). The analysis based on haplotype frequencies showed the presence of BstUI-MspI 2-1 haplotype in cancer patients (12%) in contrast to the absence of this haplotype inschizophrenia and controls. Only in lung cancer patients we found both significant decrease ofA1 allele of the p53 codon 72 (OR 0.23, 95% CI 0.9-0.58) and A1/A1 homozygous genotype(P<0.0001, OR 0.19).The results of this study suggest a protective effect of A1 allele against lung cancerand the p53 MspI polymorphism may modify the susceptibility to lung cancer as a singlefactor rather than in combination with BstUI polymorphism.Keywords: Cancer risk, Single nucleotide polymorphism, Schizophrenia, Lungcancer, p53 gene.
Investigation of differences in p53 gene polymorphisms between schizophrenia and lung cancer patients in the Turkish population
Keywords: Tıbbi Biyoloji; Onkoloji; Psikiyatri