Santral seröz koryoretinopati’de atipik fundus floresein anjiografi bulguları - Türkçüoğlu, Peykan; Yılmaz, Tuğrul; Turgut, Burak; Güler, Mete; Çeliker, Ülkü (My University, 2007)
Santral seröz koryoretinopati (SSR), retinanın seröz dekolmanı ile seyreden kendi kendini sınırlayan bir hastalıktır. SSR’ de patogenezini açıklamak için birçok teori ileri sürülmüşse de patogenez halen karanlıktır. Tüm bu teorilerin ortak noktası, artmış koroid damar geçirgenliğinin retina pigment epitelinin (RPE) seröz dekolmanına sebep olduğudur. Fundus floresein anjiografi (FFA) bulguları SSR tanısında çok önemlidir. FFA’ da çeşitli sızıntı şekilleri izlenebilir. En sık mürekkep lekesi ve sigara dumanı şeklinde sızıntı görülürken; daha nadir olarak ters sigara dumanı, yaygın RPE sızıntısı (ooze), RPE’ nin atrofik sızıntısı şeklinde FFA bulgularına da rastlanır. Biz de iki hastamızın FFA’ larında nadir rastlanan bir bulgu olan yaygın RPE sızıntısı (ooze) izledik.
Keywords: Erişkin; Erkek; Görme keskinliği; Göz içi basınç; Orta yaşlı; Floresan anjiyografi; Retina pigment epiteli; Santral seröz kardiyoretinopati