PEDİATRİK YAŞ GRUBU PRİMER İDİYOPATİK PARSİYEL EPİLEPSİ HASTALARINDA BİLATERAL HİPOKAMPUS VOLÜMLERİNİN ADC DEĞERLERİ İLE KARŞILAŞTIRMALI DEĞERLENDİRİLMESİ - TAŞKENT, İSMAİL (Fırat Üniveristesi, 2017)
Primer idiyopatik parsiyel epilepsili pediatrik hasta grubunda bilateral hipokampus volümü ile ADC değerlerinin kontrol grubu ile kıyaslamalı değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada 1-18 yaş arasında olup, EEG ve klinik bulgularıyla idiyopatik parsiyel epilepsi tanısı alan 27 hasta retrospektif olarak saptandı. Kontrol grubu olarak, benzer yaşlarda olup hastanemize baş ağrısı ve baş dönmesi gibi nonspesifik şikâyetlerle başvuran ve kraniyal MRG çekilen 20 çocuk değerlendirildi. Hasta ve kontrol grubunda bilinen konjenital hastalık öyküsü olan, edinsel nörodejeneratif hastalık geçiren, intrakraniyal enfeksiyon ya da perinatal etkilenme öyküsü bulunan ve intrakraniyal kitlesi olan çocuklar çalışmaya dâhil edilmemiştir Çizimler, volümetrik ölçümler ve ADC ölçümleri iki ayrı değerlendirici tarafından yapıldılar (Biri nöroradyolog, diğeri radyoloji araştırma görevlisi). Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, çalışma grubunda hipokampüs ve amigdala volümlerinde azalma izlenmekle beraber sonuçlar sadece sol hipokampüs için anlamlıydı. ADC değerlerinin karşılaştırılımasında hasta grubunun ADC değerleri kontrol grubuna kıyasla artmış olmakla birlikte bulgular sadece sol amigdala için istatistiksel olarak anlamlıydı. İdiyopatik parsiyel epilepsi tanılı pediatrik hastalarda yapılan çalışmada nöbet foküsü ile aynı tarafta hipokampüs ve amigdala volümlerinde azalma izlenmiş olup ADC değerlerinde anlamlı farklılık saptanmamıştır. Anahtar Kelimeler: İdiyopatik parsiyel epilepsi, hipokampus, amigdala, pediyatrik, ADC.

We purpose to evaluate the bilateral hippocampus volumes and ADC values in comparison with the control group in a pediatric patient group with idiopathic partial epilepsy. In this study, 27 patients who were diagnosed with idiopathic partial epilepsy with EEG and clinical findings between 1-18 years of age were retrospectively determined. As a control group, 20 children with similar age and who applied to our hospital with nonspecific complaints such as headache and dizziness and cranial MRI were evaluated. Patients and children with intracranial masses with known etiology of congenital disease, acquired neurodegenerative disease, intracranial infection or perinatal involvement in the patient and control group were not included in the study. Drawings, volumetric measurements and ADC measurements were performed by two different evaluators (one was a neuroradiologist and the other was a radiologist officer). Compared with the control group, the study group showed a decrease in hippocampal and amygdala volumes, but the results were only significant for the left hippocampus. Compared to the control group in the comparison of the ADC values of the patient grup were increased but findings were statistically significant only in the left amygdala. In the study performed in pediatric patients with idiopathic partial epilepsy, hippocampal and amygdala volumes decreased on the same side as the seizure focus, but ADC values were not significantly different. Key words: Idiopathic partial epilepsy, hippocampus, amygdala, pediatric, ADC.
Comparative evaluation of bilateral hypocampus volumes with ADC values in the pediatric age group of primary idiopathic particle epilesis patients
Keywords: Radyoloji ve Nükleer Tıp