Yeme İlave Edilen Vitamin A, Beta karoten ve Astaksantinin Kerevit (Astacus leptodactylus, Esch. 1823)'lerin Kabuk Değiştirme Döneminde Etkileri - Öz, Özden Barım; Karatepe, Mustafa (My University, 2016)
Bu çalışmada; yeme ilave edilen vitamin A, beta karoten ve astaksantininin kabuk değiştirme döneminde olan Astacus leptodactylus türü kerevitlerin hepatopankreas, kas ve solungaç dokularındaki oxidatif stres (malondialdehit (MDA)), vitamin A, E, C, beta karoten ve astaksantin miktarı üzerine etkileri araştırıldı. Bu amaçla %38 oranında ham protein içeren bir kontrol rasyonu (K) düzenlendi. Bu rasyona vitamin A (240 mg kg-1), beta karoten (200 mg kg-1) ve astaksantin (200 mg kg-1) ilave edilerek sırasıyla DA, D?C ve DAX kerevit grupları beslendi. Yapılan analizler sonucunda; yeme ilave edilen antioksidan maddelerin kerevitlerin kabuk değiştirme döneminde dokulardaki malondialdehit (MDA) değerini düşürdüğü tespit edildi. Kontrol grubuna oranla DA, D?C ve DAX grubundaki kerevitlerin dokularındaki vitamin E, C, A, beta karoten ve astaksantin miktarlarının yüksek olduğu belirlendi. Diğer gruplara oranla DAX grubundaki kerevitlerin dokularında vitamin E, C, A, beta karoten ve astaksantin miktarlarının daha yüksek, MDA seviyesinin daha düşük olduğu saptandı. Bu nedenlerle, kabuk değiştirme döneminde 200 mg kg-1astaksantinin yeme ilave edilmesinin yararlı olacağı kanısına varıldı
Keywords: Biyoloji; Balıkçılık; Kimya; Tıbbi; Gıda Bilimi ve Teknolojisi