ORTAOKUL 5. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN FEN BİLİMLERİ DERSİNE YÖNELİK KAYGILARININ İNCELENMESİ - KARABULUT, BULUT (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu araştırmanın amacı; ortaokul 5.sınıf öğrencilerinin Fen Bilimleri dersine yönelik kaygı düzeyini belirlemek ve çeşitli bağımsız değişkenlere göre (öğretmen cinsiyeti, öğrenci cinsiyeti, okul türü, ailenin eğitim durumu, karne notu) anlamlı farklılık gösterip göstermediğini incelemektir. Araştırmanın verileri 2014-2015 eğitim-öğretim yılında Diyarbakır ilinin dört merkez ilçesi olan Bağlar, Yenişehir, Sur ve Kayapınar ilçelerinde rastgele belirlenen 4 devlet ortaokulu ve 1 özel ortaokuldan seçilen 1014 ortaokul 5. sınıf öğrencisi üzerinden alınmıştır. Araştırmaya 522 (%51.5) erkek ve 492 (%48.5) kız olmak üzere toplam 1014 ortaokul öğrenci katılmıştır. Veri toplama araçları olarak Fen ve Teknoloji Dersi Kaygı Ölçeği ile Demografik Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırma verileri SPSS 20.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma bulguları 0.05 anlamlılık düzeyine göre yorumlanmıştır. Bu araştırmada ortaokul 5. sınıf öğrencilerinin Fen Bilimleri dersine yönelik kaygı puanlarının çeşitli değişkenler bakımından betimlenmesi amaçlandığı için ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Elde edilen verilerin çözümlenmesinde yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, tek yönlü varyans analizi ve bağımsız örneklem t-Testi kullanılmış olup, analizler sonucunda farkın anlamlı çıkması durumda farkın büyüklüğünü belirlemek için etki değeri (eta-kare) hesaplanmıştır. V Araştırma bulgularına göre; ortaokul 5. sınıf öğrencilerinin Fen Bilimleri dersine yönelik kaygı puanlarına ilişkin ortalama ve standart sapma değerlerine bakıldığında, kaygı puanlarının düşük düzeyde (1.00-1.79) olduğu görülmüştür. Araştırmanın bağımsız değişkenlerinden biri olan öğrenci cinsiyetine göre Fen Bilimleri dersine yönelik kaygı puanlarına ilişkin bağımsız örneklem t-Testi sonuçlarında; öğrencilerin Fen Bilimleri Dersi kaygı puanları ile cinsiyetleri arasında anlamlı bir farkın olmadığı (p> .05) görülmüştür. Öğretmen cinsiyetine göre öğrencilerin Fen Bilimleri dersine yönelik kaygı puanlarına ilişkin bağımsız örneklem t-Testi sonuçlarında ise; fen bilimleri öğretmeni bayan olan öğrencilerin Fen Bilimleri dersine yönelik kaygı puan ortalamalarının (x 1.7384); fen bilimleri öğretmeni erkek olan öğrencilerin ortalamasına (x 1.4830) göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Araştırmanın bir diğer alt problemi olan resmi ortaokuldaki öğrenciler ile özel ortaokuldaki 5. sınıf öğrencilerinin Fen Bilimleri dersi kaygı puanları arasında anlamlı bir farklılaşmanın olmadığı görülmüştür. Ailenin eğitim durumuna göre öğrencilerin Fen Bilimleri dersine yönelik kaygı puanları sonuçlarına bakıldığında ise; ailenin eğitim durumuna göre öğrencilerin Fen Bilimleri dersine yönelik kaygı puanları arasında anlamlı bir farkın bulunmadığı görülmüştür. Ancak; ailenin eğitim durumu yükseldikçe öğrencilerin kaygı puan ortalamalarının düştüğü (x 1.6260); ailenin eğitim durumu düştükçe ise öğrencilerin kaygı puan ortalamalarının yükseldiği söylenebilir (x 1.8042). Son olarak araştırmanın bir diğer alt problemi olan Fen Bilimleri ders notuna göre öğrencilerin Fen Bilimleri dersine yönelik kaygı puanlarına ilişkin sonuçlara bakıldığında; öğrencilerin kaygı puanlarının Fen Bilimleri dersi notuna göre anlamlı bir şekilde farklılaştığı görülmüş olup, karne notu yükseldikçe kaygının azaldığı, karne notunun düştükçe ise kaygının arttığı tespit edilmiş ve etki değeri (eta-kare) 0.69 olarak bulunmuştur.

The purpose of this research is to determine the anxiety level of the fifth grade students of secondary school towards the science class and to examine whether they show a meaningful difference according to various independent variables (the gender of teacher, the gender of student, the type of school, educational level of the family, grade of report card). The results of the survey were taken on 1014 fifth grade students from a private school and 4 public schools which are randomly determined in the four central districts of Diyarbakır province; Bağlar, Yenişehir, Sur and Kayapınar in 2014-2015 academic year. A total of 1014 students, 522 (51.5%) male and 492 (48.5%) female, participated in the research. Science and Technology Lesson Anxiety Scale and Demographic Information Form were used as data collection tools. The data of the study were analyzed using the SPSS 20.0 package program. The research findings were interpreted according to a significance level of 0.05. In this study, the relational screening model was used because it was aimed to describe the anxiety scores of the 5th grade students of the secondary school in terms of various variables. Percentage, arithmetic mean, standard deviation, one way variance and independent sample t-Test were used in the analysis of the data acquired, the effect value (eta-squared) was calculated to determine the magnitude of the difference in case of a significant difference in the results of the analyzes. VII According to research findings; when the mean and standard deviation values of the anxiety points of the 5th grade students of the middle school for science lesson are examined, anxiety scores were found to be low (1.00-1.79). In Independent Sample t-Test Results Regarding Anxiety Scores towards Science Course by student gender, which is one of the independent variables of the research; it has been seen that there is no significant difference (p> .05) between students' anxiety scores and their gender in science. In Independent Sample t-Test Results Regarding Students' Anxiety Scores for science teaching according to teacher gender; that has been detected that the anxiety point average of the students whose teacher is a woman (x 1.7384) is higher than those whose teacher is a man. (x 1.4830) Another sub-problem of the study is that there is no significant difference between the anxiety scores of Science Classes of the students of the official middle school and those of the 5th grade students of the private middle school. When we look at the results of the one-way variance on the anxiety scores of the students according to the educational level of the family, there was no meaningful difference between the anxiety points of the students according to their education level of the family. However; the higher the education level of the family, the lower the averages of anxiety scores of the students (x 1.6260); it can be said that when the education level of the family is lowered, the average of anxiety points of the students increases (x 1.8042). Finally, according to the science class notes that is another sub-problem of the research, it has been seen that students? anxiety scores became different significantly when examined the results of the anxiety scores related to the science classes. It has been determined that as the grade of the report increases, the anxiety decreases; as the grade of the report decreases, the anxiety increases and the effect size (eta-squared) was found as 0.69.
Examination of the anxiety of the 5th grade students of secondary school towards the science lesson
Keywords: Eğitim ve Öğretim