KOLLAJEN İLE UYARILAN DENEYSEL ARTRİT MODELİNDE SORAFENİBİN OLASI ETKİNLİĞİ - ÇAKIRER, MAŞALLAH (Fırat Üniveristesi, 2016)
Romatoid artrit (RA), başlıca sinovyal doku, kıkırdak ve subkondral kemiği hedef alan kronik inflamatuar bir hastalıktır. Sorafenib hepatosellüler, renal hücreli ve tiroid kanserlerinde kullanılan bir multikinaz inhibitörüdür. Bu çalışmanın amacı, deneysel artrit modelinde sorafenibin potansiyel terapötik etkilerini ortaya koymaktır. Çalışmaya 43 adet, 8-10 haftalık, Wistar albino cinsi dişi rat alındı. Ratlar randomize şekilde 5 gruba ayrıldı. Grup I kontrol grubu (n=10), Grup II artrit grubu (n=7), Grup III etanersept (5 mg/kg) grubu (n=8), Grup IV yüksek (30 mg/kg) doz sorafenib grubu (n=9) ve Grup V düşük (10 mg/kg) doz sorafenib grubu (n=9) olarak belirlendi. Grup II, III, IV, V ratlara artrit oluşturmak için intradermal olarak inkomplet Freund adjuvanı ile kombine edilen tavuk tip II kollajeni (1. ve 7. günler) uygulandı. Sorafenib, grup IV ve V'deki ratlara artritin gözlendiği günden (çalışmanın 14. günü) başlayarak çalışma sonuna kadar grup V'e 10 mg/kg, grup IV'e 30 mg/kg dozunda nazogastrik sonda ile her gün uygulandı. Grup III'deki ratlara ise haftalık 5 mg/kg dozunda etanersept subkutan yolla uygulandı. Tüm ratlar 33. gün sakrifiye edilerek kan örnekleri alındı ve histopatolojik analizler için arka bacakları diz altından ampute edildi. Doku homojenatından ise VEGF, VEGFR2 (VEGF Reseptör 2) ve ?-aktin (kontrol) Western Blot yöntemi ile değerlendirildi. Pençelerdeki perisinovyal inflamasyon ve kıkırdak-kemik destrüksiyonu belirlendi. Grup III, IV ve V'in 33. gün artrit skorları, kendi gruplarının 13. gün skorları ve Grup II'nin 33. gün artrit skoru ile karşılaştırıldığında düşüktü. Grup III, IV ve V'te doku VEGF ve VEGFR2 düzeyleri, Grup II ile karşılaştırıldığında düşüktü. Grup III, IV ve V ratlardan alınan eklem doku örneklerinin histopatolojik skorlamasında, perisinovyal inflamasyon ve kıkırdak-kemik destrüksiyonu skorlarında, Grup II ile karşılaştırıldığında anlamlı azalma vardı. Bu çalışma, kollajen ile uyarılan artrit modelinde, Sorafenibin kıkırdak-kemik destrüksiyonunu önlediğini gösteren ilk çalışmadır. Bu sonuçlar, RA tedavisinde sorafenibin etkili olabileceğini düşündürmüştür. Anahtar kelimeler: Romatoid artrit, sorafenib.

Rheumatoid arthritis (RA) is a chronic inflammatory disease that mainly targets the synovial tissue, cartilage and subchondral bone. Sorafenib is a multikinase inhibitor which used in hepatocellular, renal cell and thyroid cancer. The aim of this study is to present the potential therapeutic effects of sorafenib on experimental arthritis model. Fourty three Wistar albino female rats, aged 8-10 weeks were used. The rats were divided randomly into five groups. Group-I as control group (n=10), Group-II as arthritis group (n=7), Group-III as etanercept (5 mg/kg) group (n=8), Group-IV as high dose (30 mg/kg) sorafenib group (n=9) and Group-V as low dose (10 mg/kg) sorafenib group (n=9) were assigned. Arthritis in Group II, III, IV and V rats was induced by intradermal injection of chicken type II collagen combined with incomplete Freund's adjuvant (on 1st and 7th day). Sorafenib administration to Group IV and V was started after the onset of arthritis (14th day of study) with nasogastric cannula until the end of the study at the dose of 10 mg/kg to Group V and 30 mg/kg to the Group IV daily. Weekly the dose of 5 mg/kg etanercept was given to Group III subcutaneously. Trunk blood was collected from the rats that were sacrificed at the thirty third day and the hind legs of the rats were amputated below the knee for histopathological analysis. Vascular endothelial growth factor (VEGF), VEGFR2 (VEGF Receptor 2) and ?-aktin (control) was evaluated by Western Blot method from the tissue homogenates. Perisynovial inflammation and cartilage-bone destruction in the paw were determined. When it has been matched the 33th day arthritis score of Group III, IV, V with 13th day arthritis score of its own groups and the 33th day arthritis score of Group II, was lower. According to the Group II, tissue VEGF and VEGFR2 levels of Group III, IV and V was lower. Significant decrease was seen on histopathological scoring, perisynovial inflamation and cartilage-bone desturiction score on the Group III, IV and V rats joint tissue samples when compared to Group II. This study is the first study which shows Sorafenib prevents cartilage-bone destruction on collagen induced artritis modal. The results preoccupied sorafenib which is an anti VEGF can be effective in romatoid arthritis treatment. Key words: Rheumatoid arthritis, sorafenib.
Treatment sorafenib in the collagen-induced arthritis model
Keywords: Romatoloji