ENDOMETRİOZİS HASTALARININ ENDOMETRİUMUNDA VE PERİTONEAL ENDOMETRİOTİK DOKULARINDA OTOFAJİ İLİŞKİLİ MİRNA VE BİYOBELİRTEÇLERİN ARAŞTIRILMASI - ÇINAR, AHMET (Fırat Üniveristesi, 2024)
Endometriozis, endometriyal bezlerin ve stromanın başta pelvik periton, yumurtalıklar ve rektovajinal septum olmak üzere ektopik yerleşimlerde bulunmasıdır. Genel popülasyondaki kadınların %6-10'unda ve ağrı ve/veya infertil kadınların %35-50'sinde görülür. Yapılan çalışmalar endometriozisin pelvik inflamatuar bir durum olarak adlandırılmasını desteklemektedir. Endometriozisli kadınlarda periton sıvısında makrofaj ve sitokinler artmaktadır. Hücre döngüsü ilerlemesi, proliferasyonu ve farklılaşması, hedef genlerin değiştirilmiş ekspresyonu yoluyla miRNA'lar tarafından düzenlenen biyolojik süreçlerdir. Otofaji, yanlış katlanmış veya kümelenmiş proteinlerin ortadan kaldırılması, açlık, yaşlanma karşıtı, hücre büyümesi ve doğuştan gelen bağışıklık dahil olmak üzere birçok fizyolojik mekanizmada rol oynamaktadır. Sonuçlarımız, ektopik endometriumda mTOR düzeyinin yüksek olması, bu hastalıkta bozulmuş bir otofajik yanıt olduğunu, ötopik endometriumda, otofajiyi destekleyen bir protein olan Beclin-1 düzeyinin de azaldığını gösterdi. Sonuçlarımıza göre, Mir-375, Mir-99a ekspresyonu, ötopik endometriumda, ektopik endometriuma ve normal endometrium ve peritona göre anlamlı yüksek bulundu. Ektopik endometriumda ötopik endometriuma, normal endometrium ve normal peritona göre mir-138 ekspresyonunda anlamlı artış gösterdi. Ektopik endometriumda hem normal endometriuma hem de ötopik endometriuma göre mir-182 ekspresyonu anlamlı azalış bulundu. Anahtar kelimeler: Endometriosiz, otofaji, MiRNA, enflamasyon

Endometriosis is the presence of endometrial glands and stroma in ectopic locations, primarily in the pelvic peritoneum, ovaries, and rectovaginal septum. It is seen in 6-10% of women in the general population and 35-50% of women with pain and/or infertility. Studies support the definition of endometriosis as a pelvic inflammatory condition. In women with endometriosis, macrophages and cytokines are increased in the peritoneal fluid. Cell cycle progression, proliferation, and differentiation are biological processes regulated by miRNAs through altered expression of target genes. Autophagy plays a role in many physiological mechanisms, including the elimination of misfolded or aggregated proteins, starvation, anti-aging, cell growth, and innate immunity. Our results showed that mTOR levels are high in ectopic endometrium, indicating an impaired autophagic response in this disease, and Beclin-1, a protein that supports autophagy, is also reduced in eutopic endometrium. According to our results, Mir-375, Mir-99a expression was found to be significantly higher in eutopic endometrium compared to ectopic endometrium and normal endometrium and peritoneum. Mir-138 expression was significantly increased in ectopic endometrium compared to eutopic endometrium, normal endometrium and normal peritoneum. Mir-182 expression was found to be significantly decreased in ectopic endometrium compared to both normal endometrium and eutopic endometrium. Key words: Endometriosis, autophagy, MiRNA, inflammation
Investigation of autophagy-related mirnas and biomarkers in endometrium and periontoneal endometriotic tissues of endometriosis patients
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum