FRANKFURT AM MAİN (ALMANYA) VE ÇEVRESİNİN İKLİM ANALİZİ - YILDIZ, VAHAP (Fırat Üniveristesi, 2023)
Günümüzde sıkça kullanılan "iklim değişikliği" terimi sadece küresel düzeyde kalmayıp yerelde de önem kazanan bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. İklimin etkilerindeki zamansal ve mekânsal değişime bağlı olarak oluşan yeni şartlara uyum sağlamak için yaşam şartları da değişmektedir. Bu çalışmada, Frankfurt am Main'a ait uzun dönem (1960-2020) rasat verileri kullanılarak Frankfurt şehri ve yakın çevresinin iklim özellikleri belirlenmiştir. Rasat verileri kullanılan 11 meteoroloji istasyonu Taunus 'un güneydoğusundaki Rhein-Main ovasında ve Frankfurt'u çevreleyen sıradağlar (başlıca Taunus ve Wetterau) üzerinde yer almaktadır. Bu istasyon verilerine göre yerleşmenin yoğun olduğu havza tabanından, yoğunluğun azaldığı havza çevresindeki yüksek alanlara doğru iklim özelliklerinde değişmeler görülmektedir. Şehrin kurulduğu yerin bu morfolojik özelliği nedeniyle inceleme alanı kapalı bir havza özelliği göstermektedir. Bu durumda havzanın ılıman bir iklim özelliğine sahip olmasını sağlamıştır. Meteoroloji istasyonu verilerine göre Frankfurt'ta uzun yıllar ortalama yıllık sıcaklık 10.5°C, yıllık ortalama yağış 640.5 mm'dir. Yıllık ortalama basınç değerleri 1020 mb olup hakim rüzgar yönü kuzeydoğudur. Sıcaklık ve buharlaşmaya bağlı nispi nem değerlerinde, yıl boyunca yüksek ve kararlı bir gidiş görülmektedir. Yıllık ortalama güneşli gün süresi ise 4 saat 59 dakika olup sıcaklık, yağış ve güneşlenme süresi göz önüne alındığında gökyüzünün yılın büyük bir bölümünün yoğun bulutlu veya kapalı olduğu anlaşılmaktadır. Bu iklim özelliklerine sahip olan Frankfurt ve çevresinin iklim analizini yapmak amacıyla yıllık ortalama sıcaklık ve yağış verileri kullanılarak Mann-Kendall ve Sen yöntemi ile trend analizleri yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre yıllık sıcaklık ortalamasının 1.37°C arttığı ve yağış miktarında azalma eğilimi ile yağışın düştüğü dönemlerde kaymalar tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Frankfurt am Main, İklim analizi, Trend analizi.

The term "climate change", which is frequently used today, is not only a global issue, but also an issue that gains importance locally. Living conditions also change in order to adapt to the new conditions that occur depending on the temporal and spatial changes in the effects of the climate. In this study, the climatic characteristics of Frankfurt city and its immediate surroundings were determined using long-term (1960-2020) observation data for Frankfurt am Main. The 11 weather stations of which observation data are used are located on the Rhein-Main plain southeast of Taunus and on the mountain ranges (mainly Taunus and Wetterau) surrounding Frankfurt. According to the data of these stations, there are changes in the climatic characteristics from the basin floor, where the settlement is dense, to the high areas around the basin, where the density decreases. Due to this morphological feature of the place where the city was founded, the study area shows the characteristics of a closed basin. In this case, it has ensured that the basin has a temperate climate. According to the meteorological station data, the average annual temperature for many years in Frankfurt is 10.5°C, and the annual average precipitation is 640.5 mm. Annual average pressure values are 1020 mb and the prevailing wind direction is northeast. A high and stable trend is observed throughout the year in the relative humidity values due to temperature and evaporation. The average annual sunny day duration is 4 hours and 59 minutes and considering the temperature, precipitation and sunshine duration, it is understood that the sky is heavily cloudy or overcast for most of the year. In order to analyze the climate of Frankfurt and its surroundings, which has these climatic characteristics, trend analyses were made with Mann-Kendall and Sen method using annual average temperature and precipitation data. According to the analysis results the average annual temperature increased by 1.37°C and there was a decreasing trend in the amount of precipitation and shifts in the periods when precipitation falls. Key Words: Frankfurt am Main, Climate analysis, Trend analysis.
Climate analysis of Frankfurt am Main (Germany) and its surroundings
Keywords: Coğrafya