PEMA-ko-PHEMA Üzerine Aşılanan Poly(?-kaprolakton)’ un Termal Bozunma Kinetiğinin İncelenmesi - Demir, Pınar (My University, 2017)
Serbest radikal polimerizasyonuyla sentezlenen %5 oranında 2-hidroksietilmetakrilat (HEMA) içeren poli(etilmetakrilat)-ko-poli(2-hidroksi etilmetakrilat), PEMA-ko-PHEMA, kopolimerinin -OH ucuna, ?-kaprolakton halka açılması polimerizasyonu metoduyla aşılandı. Sentezlenen polimerler FTIR ve 1H-NMR teknikleriyle karakterize edildi. PEMA-ko-PHEMA-a-PCL aşı kopolimerinin termal degradasyon kinetiği farklı ısıtma hızlarında termogravimetrik analizle araştırıldı. Aktivasyon enerjisi Kissinger, Flynn-Wall-Ozawa ve Tang metotlarıyla, reaksiyon mekanizması bilinmeden, sırasıyla 108.58, 113.88 ve 108.35 kJ/mol olarak hesaplandı. Farklı integral ve diferansiyel metotlar kullanılarak bu değerler karşılaştırıldı. Deneysel sonuçların analiziyle, çalışılan dönüşüm aralığında reaksiyon mekanizması R3 olarak belirlendi.
Keywords: Kimya; Uygulamalı; Polimer Bilimi; Mühendislik; Kimya