Bir arap atında sinüzitis purulenta ve sağaltımı - Ünsaldı, E.; Durmuş, A. S.; Günay, C. (My University, 2003)
Bu çalışmada, bir yaşlı, erkek, safkan arap aygırında gözlenen sinüzitisin sağaltımı amaçlanmıştır.Yapılan klinik kontrollerde; sağ sinus maxillaris aboralis üzerinde 5x8 cm boyutlarında sert bir şişkinlik gözlendi. Olgunun sağ burun deliğinden kötü kokulu, açık sarı-gri renkli irinli bir akıntının geldiği saptandı. Sinus maxillaris aboralis üzerine rastlayan bölge üzerine \"V\" harfi şeklinde deri ensizyonu yapıldıktan sonra, deri altı bağ dokusu disseke edilerek trepanasyon uygulandı. Açığa çıkartılan sinus maxillaris aboralis içerisindeki irin birikintisi boşaltılarak, sinüs % 0. 1 'lik rivanol solüsyonu ile yıkandı. Daha sonra bölgeye steril gazlı bezden dren uygulandı ve yara rutin cerrahi kurallara uygun olarak kapatıldı. Postoperatif olarak bir hafta süreyle parenteral antibiyotik ve lokal olarak 2.000.000 IU kristalize penisilin uygulaması önerildi. Operasyon öncesi gözlenen kötü koku ve irinli burun akıntısının ve operasyonu takiben azalmaya başladığı, bir ay sonra ortadan kalktığı ve olgunun tamamen düzeldiği belirlendi.
Keywords: Tedavi; cerrahi işlemler; olgu sunumları; at; antibiyotikler; maksiller sinüzit; sinüzit; Arap atı