DİABETE BAĞLI CERRAHİ GİRİŞİMGEREKTİREN VE HASTANEYE YATIRILAN HASTALARDA GABAPENTİN VE VENLAFAKSİN TEDAVİSİNİN; NÖROPATİK AĞRI, YAN ETKİLERİ VE CERRAHİ TEDAVİ AÇISINDAN ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - KERET, MURAT (Fırat Üniveristesi, 2004)
l.OZET Bu çalışmada, diabetik ayak nedeniyle başvuran ve diabetik nöropatisi olan hastalarda gabapentin, venlafaksin ve gabapentin+venlafaksin tedavisinin etkinliğinin araştırılması planlanmıştır. Klinik olarak tam konulan 45 (25 erkek, 16 kadın) diabete bağlı nöropatik ağnsı olan hastalar 3 grup halinde çalışmaya alındı. Diabetes mellitus dışmda periferik nöropatiye yol açabilecek hiçbir sistemik veya nörolojik hastalığı olmayan bu vakalara tedavi öncesi ve tedavi sonrası klinik değerlendirme yapıldı. Hastalara 1 ay boyunca gabapentin, venlafaksin ve gabapentin + venlafaksin tedavisi uygulandı. Kan şeker regülasyonu diyet, insülin ve oral antidiabetik ilaçlarla sağlandı. Tedavi öncesi ve sonrası, kullanılan ilaçların nöropatik ağrı üzerindeki etkinliğini araştırmak amacı ile visuel analog ağrı skalası, duyu değerlendirmesi için Semmes-Weinstein duyu testi kullanıldı. Her 3 grupta nöropatik ağrı şiddetlerinde azalma oldu (p<0,05). Semmes-Weinstein duyu testine göre gabapentin ve gabapentin+venlafaksin grubunda duyuda iyileşme saptandı. Ancak venlafaksin grubunda olumlu bir fark yoktu. En çok görülen yan etkiler baş dönmesi, baş ağrısı ve bulantıydı. Yan etki nedeniyle 1 hasta, diğer nedenlerle 3 hasta çalışmayı bıraktı. Diabetik ayak yarası ve nöropatisi olan hastalarda gabapentin ve gabapentin+venlafaksin tedavisinin duyusal bozuklukların tedavisinde, her üç grubun da nöropatik ağrı tedavisinde etkili olduğu görüldü. Ancak gabapentin+venlafaksin kombinasyonunun nöropatik ağrı tedavisinde diğer seçeneklere göre daha fazla etkili olduğu kanaatine varıldı. Anahtar Kelimeler: Gabapentin, Semmes-Weinstein, venlafaksin, visuel analog skala, nöropatik ağrı.

In this study, the efficacy of the gabapentin, venlafaksin and gabapentin+venlafaksin treatment was investigated in the patient who referred because of diabetic foot and had diabetic neurophaty. Forty-five patients who had diabet related neuropathy included in three groups to the study. Clinical evaluation was performed preoperatively and postoperatively to these cases which had not any systemic or neurological disease that can cause peripheral neuropathy except diabetes mellitus. The patients treated with gabapentin, venlafaksin and gabapentin+venlafaksin during one month. The regulation of blood glucose was provided by diet, insulin and oral antidiabetic drugs. Visual analog pain scale was used for detection of the efficacy of the medicine on the naturopathic pain and Semmes Weinstein sense test for the changes of the sense. Intensity of the pain was reduced in three groups (p<0.05). Sensory improvement was detected in gabapentin and gabapentin+venlafaksin groups to the Semmes Weinstein sense test (p<0.05). However, there was no positive alteration of sensation in venlafaksin group (p>0.05). The most frequent side effects were dizziness, headache and nausea. One patient leaved the study because of side effect, and three patients leaved for the other causes. The treatment of gabapentin and gabapentin+venlafaksin was effective in sensory disorder of the patient who had diabetic foot ulcer and neuropathy. Three groups were successful in neuropathic pain treatment. However, the combination of gabapentin and venlafaksin was found more effective to the other alternatives in the therapy of neuropathic pain. Key words: Gabapentin, Semmes- Weinstein, venlafaksin, visual analog scale, neuropathic pain.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi; Plastic and Reconstructive Surgery