Gestasyonel diabetes mellitus tanısı almış gebelerde serumİsthmin 1 düzeyleri ile Akdeniz Diyeti arasındaki ilişki - Yıldırım, Fatma Zehra (Fırat Üniveristesi, 2026)
Gestasyonel Diabetes Mellitus (GDM), gebelikte ortaya çıkan ve anne ile fetüs sağlığını etkileyebilen önemli bir metabolik bozukluktur. Son yıllarda glukoz metabolizması ve insülin düzenlenmesinde rol oynadığı düşünülen yeni adipokinler ile beslenme modellerinin GDM patofizyolojisindeki yeri araştırılmaktadır. Bu çalışmada, GDM tanısı almış gebelerde serum İsthmin-1 (İSM1) düzeyleri ile Akdeniz diyetine (AD) uyum arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum Polikliniklerinde yürütülmüş olup çalışmaya GDM tanısı alan 45 gebe ile benzer demografik özelliklere sahip 45 sağlıklı gebe olmak üzere toplam 90 gebe dahil edilmiştir. Katılımcıların demografik, antropometrik ve biyokimyasal verileri değerlendirilmiş; serum İSM1 düzeyleri analiz edilmiş, AD'ye uyum ise Akdeniz Diyeti Bağlılık Ölçeği (ADBÖ) ile belirlenmiştir. Çalışma sonucunda, GDM grubunda serum İSM1 düzeylerinin daha yüksek, AD bağlılık düzeylerinin ise daha düşük olduğu saptanmıştır. Açlık plazma glukozu ile İSM1 düzeyleri arasında anlamlı ilişki belirlenirken, ADBÖ ile İSM1 arasında doğrudan anlamlı ilişki gösterilememiştir. Bununla birlikte, İSM1, ADBÖ, BKİ ve maternal yaşın birlikte değerlendirildiği modelin GDM'yi ayırt etmede daha güçlü performans sergilediği belirlenmiştir. Sonuç olarak, serum İSM1 düzeyleri ve AD'ye uyumun GDM ile ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Gelecekte önleme stratejilerinin geliştirilmesi ve patofizyolojinin daha iyi anlaşılması için GDM konusunda daha geniş örneklemli çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.

Gestational Diabetes Mellitus (GDM) is a significant metabolic disorder that emerges during pregnancy and can affect both maternal and fetal health. In recent years, the role of novel adipokines and dietary patterns which are thought to be involved in glucose metabolism and insulin regulation in the pathophysiology of GDM has been actively investigated. This study aims to examine the relationship between serum İsthmin-1 (İSM1) levels and adherence to the Mediterranean diet (MD) in pregnant women diagnosed with GDM. The study was conducted at the Obstetrics and Gynecology Outpatient Clinics of Diyarbakır Gazi Yaşargil Training and Research Hospital, involving a total of 90 pregnant women: 45 diagnosed with GDM and 45 healthy pregnant women with similar demographic characteristics serving as the control group. Demographic, anthropometric, and biochemical data of the participants were evaluated; serum İSM1 levels were analyzed, and adherence to the MD was assessed using the Mediterranean Diet Adherence Screen (MEDAS). The results of the study revealed that serum İSM1 levels were significantly higher, while MD adherence levels were lower in the GDM group. Although a significant relationship was identified between İSM1 levels and fasting plasma glucose, no direct significant correlation could be demonstrated between MDAS scores and İSM1 levels. However, a model evaluating İSM1, MDAS, BMI, and maternal age together demonstrated a stronger performance in distinguishing GDM. In conclusion, it is suggested that serum İSM1 levels and adherence to the MD may be associated with GDM. Further studies with larger sample sizes are required to better understand the pathophysiology of GDM and to facilitate its prevention.
The relationship between serum Isthmin 1 levels and Mediterranean Diet adherence in pregnant women diagnosed with gestational diabetes mellitus
Keywords: Beslenme ve Diyetetik