Köpek diz ekleminde deneysel oluşturulan osteokondral defektlerin otojen kansellöz gref ile odanılması - Günay, Cihan; Sağlıyan, Aydın; Ünsaldı, Emine; Yaman, Mıne (My University, 2005)
Bu çalışmada köpek diz ekleminde deneysel oluşturulan osteokondral defektlerin onarımında kansellöz otogref uygulamalarının etkinliği araştırılmıştır. Çalışmada vücut ağırlıkları 20-35 kg arasında değişen 12 adet erişkin köpek kullanıldı. Hayvanlar rompun+ketalar anestezisine alındıktan sonra, genu eklemine lateral parapatellar yaklaşımla ulaşıldı. Patella yana doğru kaydırılarak femoral sulkus üzerinde 8 mm çapında ve 10 mm derinliğinde bir defekt oluşturuldu. Aynı işlem diğer bacakta da tekrarlandı. Sağ bacaktaki defetler tibiamn metafizer bölgesinden alınan otojen kansellöz grene doldurulurken, sol bacaktaki defektler boş bırakılarak kontrol grubunu oluşturdu. Tüm olgularda ilk 10 gün görülen hafif dereceli topallık daha sonraki incelemelerde tamamen ortadan kalktı. Histopatolojik incelemelerde ikinci ayda kontrol ve gref uygulanan gruplarda kemik ve kıkırdak kompanentlerinde rejenerasyon ve reperasyona yönelik yapılanmalar dikkati çekerken, dördüncü ayda gref uygulanan grupta fokal fibrokartilaginöz yapıların gelişmeye başladığı görüldü. On ve on ikinci aylarda gref uygulanan grupta defektin tamamen fıbröz kıkırdakla dolduğu tespit edildi. Kontrol grubunda ise ancak sekizinci ayda hafif bir fibrokartilaginöz yapının varlığı tespit edildi. On ve on ikinci aylarda kontrol grubunda yüzeyin fibrokartilaginöz yapıyla kaplandığı, ancak defektin trochlear oluk seviyesine kadar dolmadığı görüldü. Sonuç olarak, geniş osteokondral defektlerin onarımında, rejenerasyonu hızlandırıcı kansellöz kemik greflerin bu amaçla kullanımının uygun olacağı kanısına varıldı.
Keywords: Kemik hastalıkları; köpek; kıkırdak; eklem hastalıkları; süngersi kemik otogrefi; diz eklemi