ORTAOKUL MATEMATİK ÖĞRETMENLERİNİN HAYAT BOYU ÖĞRENME EĞİLİMLERİ İLE MESLEKİ TÜKENMİŞLİKLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ - ÇEKİÇ, MENEKŞE (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu çalışmanın amacı, ortaokul matematik öğretmenlerinin hayat boyu öğrenme eğilimleri ve mesleki tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışma, ilişkisel tarama modelinde desenlenmiştir. Çalışmanın örneklemini 2020-2021 eğitim öğretim yılında Elazığ ilinde görev yapan 245 ortaokul matematik öğretmeni oluşturmuştur. Bu araştırmada veriler "Yaşam Boyu Öğrenme Eğilimi Ölçeği", "Maslach Tükenmişlik Envanteri-Eğitimci Formu'' ve araştırmacı tarafından hazırlanan "Kişisel Bilgi Formu" kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizi SPSS 22.0 paket programı kullanılarak yapılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistikler ile birlikte Mann Whitney-U testi, Kruskal Wallis testi ve Spearman Sıra Farkları Korelasyon Katsayısı testi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda, öğretmenlerin hayat boyu öğrenme eğilimlerinin düşük, mesleki tükenmişlik düzeylerinin ise orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Öğretmenlerin hayat boyu öğrenme eğilimlerinin ve mesleki tükenmişlik düzeylerinin hizmet yılı, yaş ve medeni durum değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir. Ayrıca, öğretmenlerin hayat boyu öğrenme eğilimleri ile mesleki tükenmişlik düzeyleri arasında pozitif yönlü ve orta düzeyde bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.

The aim of this study is to investigate the relationship between lifelong learning tendencies and occupational burnout levels of secondary school mathematics teachers. The study is designed in correlational survey method. The sample of the study consists of 245 secondary school mathematics teachers working in Elazığ province in the 2020-2021 academic year. In this study, data were collected by using "Lifelong Learning Tendencies Scale", ''Maslach Burnout Inventory-Educator Form'' and "Personal Information Form" prepared by the researcher. Analysis of the data was conducted by using SPSS 22.0 package program. Data were analyzed by using descriptive statistics, Mann Whitney-U test, Kruskal Wallis test and Spearman's Rank Correlation Coefficient test. As a result of the study, it was found out that the teachers' lifelong learning tendencies were at a low-level and their occupational burnout levels were at a medium-level. It was determined that the teachers' lifelong learning tendencies and occupational burnout levels differed statistically according to seniority, age and marital status variables. In addition, a medium-level positive correlation was determined betwen the teachers' lifelong learning tendencies and occupational burnout levels.
Investigation of the relationship between lifelong learning tendencies and occupational burnout levels of middle school mathematics teachers
Keywords: Eğitim ve Öğretim