AVİAN ENCEPHALOMYELİTİS (AE) VİRUSU İLE ENFEKTE EDİLMİŞ KAZ (ANSER ANSER) EMBRİYOLARINDA PATOLOJİK İNCELEMELER - YAMAN, İHSAN (Fırat Üniveristesi, 1999)
Bu çalışmada, Avian Encephalomyelitis Virusu'nun (AEV) kaz embriyolarına deneysel olarak inokülasyonu ile oluşan makroskobik ve mikroskobik değişimlerin incelenmesi amaçlandı. Bunun için 180 adet embriyolu kaz yumurtası kullanıldı. Bunların 125 adedi enfekte ve 55 adedi ise kontrol grubu olarak ikiye ayrıldı. Enfekte grubu oluşturan embriyolu yumurtalara, titresi EÎDso İO3 olarak belirlenen AEV Van Roekel susu, 1/10 oranında PBS ile sulandırılarak kuluçkanın on ikinci gününde 0,1 mi dozunda san kese yoluyla inoküle edildi. İnokülasyondan sonra yumurtadan çıkışın başladığı güne kadar günde iki kez aynı saatlerde embriyoların karanlık odada canlılık kontrolleri yapıldı. Yine inokülasyondan sonra ilk 72 saat içinde (12, 13 ve 14. kuluçka günleri) şekillenen ölümler spesifik olmayan etkilere bağlanarak değerlendirmelerin dışında tutuldu. Daha sonraki kuluçka günlerinde hergün kontrol grubundan (1. denemede 4 adet, 2. denemede 4 adet) 8 adet (27-28. kuluçka günlerinde; 2. denemede 3 adet), enfekte gruptan ise, ölenler ile birlikte 10'ar adet (1. denemede 4 adet, 2. denemede 6 adet) embriyolu yumurta (27-28. kuluçka günlerinde; 1. denemede 9 adet, 2. denemede 8 adet) açıldı. Alınan kontrol ve enfekte embriyoların, vücut ağırlıkları, but genişlikleri ile but uzunlukları ölçüldü. Ölçülerek elde edilen bu verilerin ortalama değerleri ve standart sapmaları hesaplanarak T- testi uygulandı. Usulüne uygun olarak sistemik nekropsileri yapılan embriyolardan başta beyin, beyincik, medulla spinalis, bezli mide, musküler mide ve pankreas olmak üzere akciğer, karaciğer, kalp kası, böbrek, dalak, bursa Fabrisius, iskelet kasları ve gözlerden alınan doku örneklerinden hazırlanan kesitler ışık mikroskobunda incelendi. iŞjffii ? ??-..'.". -.;?,-??' : ü43 Makroskobik olarak embriyoda cüceleşme, hidrosefalus, tortikollis, ayaklarda çarpıklık, diz eklemlerinde bükülme ve parmaklarda kıvrılmalar gözlenen belli başlı bulgular idi. Kontrol ve enfekte grup embriyolar arasında istatistiksel farklılık (P < 0.01) ilk olarak III. grupta (19-20. kuluçka günleri) but genişliğinde tespit edilmiş olup, IV. gruptan (21-22. kuluçka günleri) itibaren de tüm vücut ölçülerinde önemli istatistiksel farklılıklar (P < 0.01, P < 0.001) belirlendi. Esas olarak hastalığa özgü mikroskobik değişimler merkezi sinir sisteminde gözlendi. Bu değişimler; ödem, vasküler proliferasyon, hafif gliozis, nöyron dejenerasyonu ve nekrozu ile karakterize idi. Ayrıca beyinde 27-28. kuluçka günlerinde bazı damarların duvarında kalınlaşma tespit edildi. Beyincikte vasküler proliferasyon, Purkinje hücrelerinde dejenerasyon ve nekroz ile astrositik hücre aktivasyonu ve ödem kaydedildi. Medulla spinaliste ise ödem, nöyron dejenerasyonu ve nekrozu ile spinal ganglionlarda ganglionitis saptandı. İskelet kaslarında dejenerasyon, nekroz, musküler distrofi ve sarkolemma proliferasyonu gözlendi. Sonuç olarak bu çalışma ile, diğer birçok kanatlı embriyolarında olduğu üzere, kaz embriyolarında da AEV'nun Van Roekel susunun inokülasyonunda ölümler ve spesifik patomorfolojik değişimlerin geliştiği saptandı.

The aim of this study was to investigate macroscopic and microscopic changes induced by Avian Encephalomyelitis Virus (AEV) in goose embryos, onehundred and eighty embryonated goose eggs were used for this purpose. Onehundred and twenty five of these eggs were infected and fifty five of them were used as a control group. Twelve-day-old embryos were inoculated in yolk sac with 0.1 ml viral suspension ( AEV- Van Roekel strain, EİDso İO3). After the inoculation, the eggs were candled at the same time of the day in a dark room twice a day for the detection of death embryos. Death occurring before the first seventy two hours of the inoculation were not taken into the consideration. On the other days of the incubation period, each day 8 alive embryonated eggs from the control group and 10 together with the dead ones from the infected group were opened. The rump lengths and widths and weights of embryos were measured and weighed. By measuring the approximate value and standard divergene of the data gained, the T - test was applied. After the necropsy, tissue samples from the brain, cerebellum, spinal cord, proventriculus, gizzard, pancreas, lungs, liver, heart muscle, kidney, spleen, bursa Fabricius, skeletal muscle, and eyes samples were taken and processed routinely for parrafin section. Tissue sections were examined under the light microscope. Such macroscopic finding in embryos as stunting, hydrocephalus, torticollis, deformities in feet and knee joints, twisting in fingers were the main findings observed. Among the control and infected group embryos, the statistical difference was firstly observed in the 3tn group as a rump width (P < 0.01) and after the 4tn group significant statistic difference was observed in all parts of the body (P < 0.01, P < 0.001).45 Mainly the microscopic changes peculiar to the infection was observed in the central nervous system. These findings included oedema, vascular proliferation, gliosis, neuronal degeneration, and necrosis. Apart from this on the 27th and 28th days of the incubation, increased thickness of vascular wall was observed in the brain. Vascular proliferation and oedema together with astrocytic reaction in the cerebellum, degeneration and necrosis in Purkinje cells were detected. In the spinal cord; oedema, neuronal degeneration and necrosis, and in the spinal ganglions, ganglionitis were determined. In the skeletal muscles; degeneration, necrosis, dystrophy and sarkolemmal proliferation were observed. As a result, it was determined that AEV Van Roekel strain induced spesific pathomorphologic changes along with deaths in goose embryos as in other avian species.
Pathological changes induced by avian encephalomyelitis virus in developing goose (anser anser) embryos
Keywords: Veteriner Hekimliği; Veterinary Medicine