SOSYAL GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMİ ÜZERİNE BİR DENEME: FIRAT ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ÖRNEĞİ - EROL, FATMA (Fırat Üniveristesi, 2026)
Kültürel, sosyal ve ekonomik alanda yaşanan dönüşümler, girişimcilik faaliyetlerinin önemini artırmakta ve bu alanın gelişimini hızlandırmaktadır. Girişimcilik, bireylerin yenilikçi fikirler aracılığıyla ekonomik ve toplumsal değer üretmesini sağlayan bir süreçtir. Bu süreç, ekonomik katkılarının yanı sıra toplumsal yapının şekillenmesinde de önemli bir rol oynamaktadır. Girişimcilik faaliyetleri, ekonomik büyümeyi desteklemenin yanında işsizliğin azaltılması, sosyal yapının güçlendirilmesi ve bireylerin yaşam kalitesinin artırılması gibi toplumsal faydalar da sağlamaktadır. Bu kapsamda sosyal girişimcilik, kâr amacını ikinci planda tutarak toplumsal sorunlara sürdürülebilir çözümler üretmeyi hedefleyen bir girişimcilik türü olarak öne çıkmaktadır. Sivil toplum kuruluşları, kooperatifler, dernekler ve vakıflar bu faaliyetlerin temel uygulama alanlarını oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinin sosyal girişimcilik eğilimlerini ve bu eğilimleri etkileyen temel faktörleri belirleyerek literatüre katkı sağlamaktır. Araştırmanın evrenini, Fırat Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde öğrenim gören toplam 2003 öğrenci oluşturmaktadır. Nicel yöntem kullanılan araştırmada, oransal tabakalı rastgele örnekleme yöntemiyle seçilen 326 öğrenci üzerinden veriler, anket tekniğiyle toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak Sosyal Girişimcilik Ölçeği (Nga & Shamuganathan, 2010; Osanmaz, 2020) kullanılmış ve ölçeğin Cronbach's Alpha güvenirlik katsayısı 0,90 olarak hesaplanmıştır. Bu sonuç ölçeğin öğrenciler eğilimlerini ölçmede güvenilir bir ölçme aracı olduğunu ortaya koymaktadır. Veriler Nisan–Mayıs 2025 döneminde toplanmış ve SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçları, üniversite öğrencilerinin sosyal girişimcilik eğilimlerinin genel olarak orta ve yüksek düzeyde olduğunu göstermektedir. Sosyal girişimcilik eğiliminin, sosyal vizyon, yenilikçilik, sürdürülebilirlik ve sosyal ağ boyutları ile anlamlı ve pozitif ilişkiler taşıdığı tespit edilmiştir. Özellikle sürdürülebilirlik boyutunun sosyal girişimcilik eğilimindeki etkisinin daha belirgin olduğu gözlenmiştir. Bu bulgular, öğrencilerin toplumsal sorunlara karşı duyarlı olduklarını ve sosyal değer yaratma konusunda potansiyel taşıdıklarını ortaya koymaktadır.

Transformations in the cultural, social, and economic spheres are increasing the importance of entrepreneurial activities and accelerating their development. Entrepreneurship is a process that enables individuals to generate economic and social value through innovative ideas. This process plays a significant role not only in economic contributions but also in shaping the social structure. Entrepreneurial activities support economic growth and provide social benefits such as reducing unemployment, strengthening the social structure, and improving the quality of life for individuals. In this context, social entrepreneurship stands out as a type of entrepreneurship that prioritizes sustainable solutions to social problems over profit. Non-governmental organizations, cooperatives, associations, and foundations constitute the main application areas of these activities. The aim of this study is to contribute to the literature by identifying the social entrepreneurship tendencies of university students and the key factors influencing these tendencies. The research population consists of a total of 2003 students studying at the Faculty of Economics and Administrative Sciences of Fırat University. Using a quantitative method, data was collected from 326 students selected using a proportional stratified random sampling method through a survey technique. The Social Entrepreneurship Scale (Nga & Shamuganathan, 2010; Osanmaz, 2020) was used as a data collection tool, and its Cronbach's Alpha reliability coefficient was calculated as 0.90. This result demonstrates that the scale is a reliable measurement tool for assessing students' tendencies. Data were collected between April and May 2025 and analyzed using the SPSS program. The research results show that university students generally have moderate to high levels of social entrepreneurship tendencies. It was determined that social entrepreneurship tendencies have significant and positive relationships with the dimensions of social vision, innovation, sustainability, and social networking. In particular, the effect of the sustainability dimension on social entrepreneurship tendencies was observed to be more pronounced. These findings reveal that students are sensitive to social problems and have potential in creating social value.
An essay on social entrepreneurship tendency: The case of Fırat University Faculty of Economics and Administrative Sciences
Keywords: İşletme