Ti50Ni27Nb20Ta3 Şekil Hatırlamalı Alaşımda Isıl İşlemlerin Faz Dönüşüm Histeresizi ve Termal Aktivasyon Enerjisi Üzerine Etkilerinin İncelenmesi - Balci, Esra; Dagdelen, Fethi (My University, 2024)
Bu çalışmada dörtlü TiNiNbTa alaşımına farklı ısıl işlemler uygulanarak alaşımın termal parametreleri üzerine ısıl işlemlerin etkileri incelendi. Isıl işlem sıcaklıkları 700?, 800? ve 900? seçildi. Isıl işlem yapılan alaşımların DSC eğrileri farklı ısıtma-soğutma hızına bağlı olarak alındı. Isıl işlem sıcaklığını artmasına bağlı alaşımın dönüşüm sıcaklıklarının azaldığı belirlendi. Fakat artan ısıl işlem sıcaklığı ile termal aktivasyon enerjisinin önemli derecede arttığı gözlendi. Ayrıca ısıl işlem sıcaklığının artması austenite faz pik minumununu (Ap) ve dönüşüm histeresizini (Hf) önemli derecede azalttığı gözlendi.
Keywords: TiNiNbTa; Şekil Hatırlamalı Alaşım; Termal Parametreler; Dönüşüm Histeresizi