Whole body mineral concentration and skeletal development of chub (Leuciscus cephalus L., 1758) larvae - Calta, Metin (My University, 1997)
Tatlısu kefalı (Leuciscus cephalus L., 1758) larvasının vücut mineral konsantrasyonu ve iskelet gelişimi. Bu çalışmada, tatlısu kefali (Leuciscus cephalus) larvasının tüm vücut mineral konsantrasyonu (Ca, Mg, Na, K) ve kemik gelişimi izlenerek gelişimi belirlenmeye çalışılmıştır. Larvanın vücut mineral konsantrasyonunun yaşı ile tedricen arttığı gözlenmiştir. Bu artış kalsiyum ve potasyum için yüksek, magnezyum ve soyum için düşük seviyede olmuştur. Larvaların dış beslenmeye başlaması ile tüm vücut mineral konsantrasyonunda az bir artış gözlenmiştir. Henüz yumurtadan çıkmış larvaların vücudunun hiçbir bölgesinde kemiklerde karkerleşme gözlenmedi. Kemiklerin kalkerleşmesi 2. günde başlamış olup sadece kafatasının bazı kısımlarında gözlenmiştir. Omurgada ilk kalkerleşme 4. günde belirlendi. Kemiklerin kalkerleşmesi balığın ön kısmından arka kısmına doğru olmuştur. Dorsal ve anal yüzgeç ışınlarında ilk kalkerleşme 10. günde gözlendi. Vücut kalsiyum konsantrasyonu ile iskelet yapısının kalkerleşmesi arasında sıkı bir ilişkinin var olduğu bulundu. Sonuçta, balık larvalarının gelişim düzeyini ölçmede vücut ölçüleri (uzunluk, ağırlık vb.) yeterli bilgi vermiyorsa eğer, larvanın tüm vücut mineral konsantrasyonu ve iskelet gelişimi kullanılabilir.
Keywords: Mineral madde içeriği; vücut komposizyonu; iskelet gelişimi; Leuciscus cephalus; kefal