Comperative Evaluation of collagenase and silver sulfadiazine on burned wound healing in rats - Durmuş, Ali Said; Han, Mehmet Cengiz; Yaman, İhsan (My University, 2009)
Bu çalışma ratlarda yanık yaralarının iyileşmesinde kollagenaz ve silver sulfadiazine’in (SSD) karşılaştırmasını yapmak için gerçekleştirildi. Altmış Wistar albino rat üç eşit gruba bölündü. Bütün ratların sırtlarında yanık modeli oluşturuldu. Yanık bölgeler günlük olarak, birinci, ikinci ve üçüncü gruplarda sırasıyla kollagenaz, SSD deri kremi ve cold cream (kontrol) ile kaplandılar. On ve 21 gün sonra histopatolojik muayeneler için ratlar anestezi altına alınarak her gruptan 10 hayvandan yanık uygulanan deri örnekleri alındı. Sonuç olarak, kollagenaz merhem uygulamasının rat modelinde deri yanıklarının iyileşmesi üzerinde anlamlı derecede etkili olduğu belirlenmiştir (P< 0.0001).
Keywords: Tedavi; yanık; sıçan; gümüş sülfadiyazin; kollagenaz