OBEZ KADINLARA UYGULANAN EGZERSİZ VE FARKLI BESLENME TİPLERİNİN SUBFATİN, ASPROSİN, İRİSİN, LEPTİN, GHRELİN İLE GLİKOZ VE YAĞ METABOLİZMASINA ETKİSİ - BENGİN, ELİF (Fırat Üniveristesi, 2024)
Araştırma altı hafta boyunca Elazığ ve Diyarbakır ilinde spor yapmasına engel bulunmayan obez bireylerin egzersiz ve farklı beslenme tipleri uygulamalarının Subfatin, Asprosin, İrisin, Leptin, Ghrelin ile Glikoz ve Yağ Metabolizması üzerine etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya toplam 78 kadın gönüllü olarak katılmıştır. Araştırma grupları; egzersiz ve beslenme tiplerinin farklılığı temelinde bireyin vermiş olduğu anamnez formuna göre gruplara ayrılmıştır. Katılım sağlayan danışanlardan diyete başlamadan önce ve diyetler tamamlandıktan sonra kan örnekleri alınmıştır. Katılımcılar Normal BKI(Beden Kitle İndeksine) sahip Kontrol Grubu, Obez BKI sahip Kontrol Grubu, Obez BKI sahip Vejetaryen Beslenen, Obez BKI sahip Egzersiz Yapan Vejetaryen Beslenen, Obez BKI sahip Egzersiz Yapan ve Aralıklı Oruç Uygulayan, Obez BKI sahip Aralıklı Oruç Uygulayan, Obez BKI sahip Egzersiz Yapan ve Ketojenik Beslenen, Obez BKI sahip Ketojenik Beslenen grup olmak üzere 8 grup oluşturulmuştur. Kontrol grubu herhangi bir egzersiz yapmazken, diğer gruplara önceden belirlenmiş olan egzersiz ve beslenme programları 6 hafta boyunca, haftada 3 gün ve günde 60 dakika olacak şekilde egzersiz protokolleri uygulanmıştır. Araştırma gönüllülük esasına dayalıdır. Bu sebeple gönüllü olarak katılım sağlayan ve uygulanacak olan egzersiz uygulamaları için herhangi bir engeli bulunmayan kadınlar çalışmada yer almıştır. Araştırma ön test son test modeline uygun olarak yürütülmüştür. Araştırma sonucunda Kilo, BKI, Subfatin, Ghrelin, Leptin, Glikoz, Kolesterol, Trigliserit, HDL ve LDL değerlerine bakıldığında anlamlı bir farklılık görülürken (p<0,05); İnsülin, Asprosin ve İrisin değerlerinde anlamlı bir farklılık görülmemiştir (p>0,05). Elde edilen sonuçlara göre; egzersizin uygulanma ve uygulanmama durumlarının farklı beslenme modelleri üzerine vücut kompozisyonunu, kan lipitlerindeki etkilerini, karbonhidrat metabolizmasını, Ghrelin, Leptin, İrisin ve Asprosin değerlerinin düzeltebileceği ayrıca İrisinin egzersizle beraber artmasının yağ metabolizmasını aktif hale getirerek yağsız kütlenin olumlu sonuçlarını desteklediği söylenebilir.

The research was conducted to examine the effects of exercise and different nutrition types on Subfatin, Asprosin, Irisin, Leptin, Ghrelin and Glucose and Fat Metabolism of obese individuals who do not have any obstacles to doing sports in Elazığ and Diyarbakır provinces for six weeks. A total of 78 women participated in the study voluntarily. Research groups; They are divided into groups according to the anamnesis form provided by the individual, based on the differences in exercise and nutrition types. Blood samples were taken from participating clients before starting the diet and after the diet was completed. Participants Control Group with Normal BMI (Body Mass Index), Control Group with Obese BMI, Vegetarian Diet with Obese BMI, Vegetarian Diet with Obese BMI, Exercise and Vegetarian Diet with Obese BMI, Exercise and Intermittent Fasting with Obese BMI, Obese BMI with Intermittent Fasting 8 groups were created: the group with a BMI who exercises and eats a ketogenic diet, and the group with an obese BMI who eats a ketogenic diet. While the control group did not do any exercise, predetermined exercise and nutrition programs were applied to the other groups, 3 days a week and 60 minutes a day for 6 weeks. The research is on a voluntary basis. For this reason, women who participated voluntarily and did not have any disabilities for the exercise practices were included in the study. The research was conducted in accordance with the pre-test post-test model. As a result of the research, there was a significant difference in Weight, BMI, Subfatin, Ghrelin, Leptin, Glucose, Cholesterol, Triglyceride, HDL and LDL values (p <0.05); There was no significant difference in Insulin, Asprosin and Irisin values (p>0.05). According to the results obtained; It can be said that the application and non-application of exercise can improve body composition, effects on blood lipids, carbohydrate metabolism, Ghrelin, Leptin, Irisin and Asprosin values on different nutrition models, and the increase of Irisin with exercise supports the positive results of lean mass by activating fat metabolism.
The effect of exercise and different types of nutrition applied to obese women on glucose and fat metabolism with subfatin, asprosin, irisin, leptin, ghrelin
Keywords: Spor; Sağlık Eğitimi