HİPERLİPİDEMİLİ TİP 2 DİABETES MELLİTUS'LU OLGULARDA ATORVASTATİN TEDAVİSİNİN KEMİK MİNERAL DANSİTESİNE ETKİSİ - YÜKSEKBAŞ, CÜNEYT (Fırat Üniveristesi, 2001)
Osteoporozda, tedaviye ve yaşam kalitesini artırmaya yönelik çalışmalar son yıllarda hız kazanmıştır. Çalışmalar, HMG CoA redüktaz inhibitörü ilaçların kemik oluşumunu, hacmini ve dansitesini artırdıklarını göstermektedir. Çalışmamızda, hiperlipidemili Tip 2 Diabetes Mellitus'lu (Tip 2 DM) olgularda, bir HMG CoA redüktaz inhibitörü olan "Atorvastatin'in", kemik mineral dansitesine (BMD) etkisinin araştırılması amaçlandı. Çalışmaya, hiperlipidemisi bulunan Tip 2 DM'lu 45 olgu (15 kontrol ve 30 çalışma olgusu) alındı. Olguların yaş ortalaması 53.6±8.6 ve diyabet yaşları ortalaması 7.5±4.7 yıldı. Kontrol grubuna kolesterol-trigliseridden kısıtlı diyabetik diyet; çalışma grubuna ise, bu diyete ek olarak, 10 mg/gün Atorvastatin 12 ay süreyle uygulandı. Grupların, başlangıç ve 12 aylık tedavi sonrası; ağırlık, vücut kitle indeksi (BMI), plazma açlık ve tokluk glikozu, insülin, C peptid, glikolize hemoglobin (HbAlc), kalsiyum, fosfor, kreatinin, total kolesterol, HDL kolesterol, LDL kolesterol, trigliserid ve tüm vücut BMD sonuçları karşılaştırıldı. Kontrol grubunda, başlangıç ile 12 aylık kolesterol-trigliseridden kısıtlı diyabetik diyet uygulaması sonrası; gövde, pelvis ve total BMD ölçümleri arasında istatistiksel anlamda olmayan azalmalar gözlendi. Kollar, bacaklar ve vertebra BMD düzeylerinde ise istatistiksel anlamlı azalmalar saptandı (sırasıyla; p<0.005, p<0.008, p<0.02). Çalışma grubunda, başlangıç ile 12 aylık kolesterol-trigliseridden kısıtlı diyabetik diyete ek olarak 10 mg/gün "Atorvastatin" uygulaması sonrası, vertebra BMD ölçümleri açısından istatistiksel anlamlı değişimler bulunmazken; kollar, bacaklar, gövde, pelvis ve total BMD ölçümlerinde istatistiksel anlamlı artışlar belirlendi (sırasıyla; p<0.018, p<0.012, p<0.02, p<0.009, p<0.004). Çalışmamızın sonuçları doğrultusunda; hiperlipidemili Tip 2 DM olgularında, kolesterol-trigliseridden kısıtlı diyabetik diyete, bir HMG CoA redüktaz inhibitörü olan "Atorvastatin" eklenmesinin, BMD'ni artırmada etkili olduğu söylenebilir. Anahtar kelimeler: Tip 2 DM, Hiperlipidemi, Osteoporoz, Atorvastatin.

Studies about therapy and for increasing the quality of life in osteoporosis have been accelerated. Studies show that HMG CoA reductase inhibitors y increase bone formation density and volume. In our study we aimed to investigate the efficacy of "Atorvastatin", an ihibitor of HMG CoA reductase on bone5 mineral density (BMD) in cases with Type 2 diabetes mellitus (Type 2 DM) and hyperlipidemia. 45 cases (15 control and 30 study cases) with Type 2 DM and hyperlipidemia included the study. Median age of cases was 53.6±8.6 and the median age of diabetes was 7.5±4.7. Control group was applied limited cholesterol-trygliserid dibetic diet and study group was applied 10 mg/day Atorvastatin for 12 months addition to diet. Cases' initial and after 12 months therapy results of weight, body mass index (BMI), plasma fasting and postprandial glucose levels, insulin, C peptide, hemoglobin Ale (HbAlc), calcium, phosphorus, creatinin, total cholesterol, HDL cholesterol, LDL cholesterol, trygliseride, and complete body BMD were compared. In control group, there was statistically nonsignificant decrease between trunk, pelvis and total BMD measures after applying limited cholesterol- trygliseride diabetic diet on initial and after 12 months. There was statistically significant decrease on arms, legs, spines BMD measures (p<0.005, p<0.008, p<0.02; respectively). In study group, after applying 10 mg/day Atorvastatin addition to limited cholesterol-trygliseride diabetic diet on initial and after 12 months, there was no statistically significant change on spine BMD measures, but there was statistically significant increase in arms, legs, trunk, pelvis and total BMD measures (p<0.018, p<0.012, p<0.02, p<0.009, p<0.004; respectively). Base on our study's results, in Type 2 DM cases applying Atorvastain, a HMG CoA reductase inhibitor, addition to limited cholesterol-trygliseride diabetic diet is effective on increasing BMD. Key Words: Type 2 DM, Hyperlipidemia, Osteoporosis, Atorvastatin.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları; Endocrinology and Metabolic Diseases