ÇAPRAZLAMA VE MUTASYONUN ORTOGONAL VE SÖZDE RASSAL BAŞLANGIÇ POPULASYONLARI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ - SANAÇ, PINAR (Fırat Üniveristesi, 2005)
Yüksek Lisans Tezi ÇAPRAZLAMA VE MUTASYONUN ORTOGONAL VE SÖZDE RASSAL BAŞLANGIÇ POPULASYONLARI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Pınar SANAÇ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı 2005, Sayfa:64 Bu tezde, çaprazlama ve mutasyon operatörlerinin sözde-rassal ve ortogonal populasyonlar üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bu populasyonların ne tür şemalar oluşturduğu ve oluşturulan şemalar iyi ise, bunların çaprazlama ve mutasyon sonrasında korunup korunamadığı incelenmiştir. Ayrıca bu şemalar rassal populasyon şemaları ile karşılaştırılmıştır. Bu çalışmada reel şemalar için uygun olan, reel-kod şema teoreminden yararlanılmıştır. Ayrıca, tek noktalı, n-noktalı ve düzenli çaprazlamanın populasyonlara olan etkileri araştırılmıştır. Daha sonra mutasyonun aynı populasyonlar üzerindeki etkileri incelenmiştir. Yapılan incelemelerde en iyi şema yapısını oluşturan populasyon türünün ortogonal populasyon olduğu, daha sonra sözde-rassal populasyonlardan Halton populasyonun geldiği ve ardından da Hammersley populasyonun geldiği gözlemlenmiştir. Rassal populasyon ise en düzensiz ve en kötü şema yapılarını oluşturmuştur. Şema yapısını en fazla mutasyonun bozduğu gözlemlenmiştir. Mutasyon oranının arttırılması, iyi oluşturulan şema yapılarına bozucu etkiler göstermiştir. Çaprazlamanın ise şemanın tanımlama uzunluğuna ve çaprazlama noktasına göre bozucu etkisinin olduğu gözlemlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Sözde-rassal Populasyonlar, Ortogonal Populasyonlar, Reel-kod Şema Teoremi. EX
The effects of the crossover and mutation on the orthogonal and the quasi-random initial populations
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol