Pansitopeni ile seyreden akut bruselloz olgusu - Demirdağ, Kutbettin; Özden, Mehmet; Kaygusuz, Türkkan; Kalkan, Ahmet (My University, 2003)
Bu çalışmada, pansitopenili 57 yaşında bayan bir akut bruselloz olgusu sunuldu. Ateş, terleme ve hepatosplenomegalisi olan olgunun kemik iliği aspirasyonunda normosellüler yapı ve biopside tüm serilere ait hücrelerin var olduğu ve çok dar bir alanda lenfosit infiltrasyonu olduğu saptandı. Nonspesifik antibiyotik tedavisinin 10. gününde brusella serum aglütinasyon testinin 1/40, 2-Merkaptoetanol testinin 1/40 olarak saptanması ve kan kültüründe Brucella spp izole edilmesi ile akut bruselloz tanısı konuldu. Rifampisin 1x600mg/gün, doksisiklin 2x100mg/gün tedavisi başlanan hastada kan tablosu 10. günde tamamen düzeldi. Sonuç olarak, brusellozun endemik olduğu ülkemizde pansitopenili olgularda etyolojik nedenler içerisinde öncelikle brusellozun düşünülmesi gerektiği kanısındayız. Ayrıca, özgül tedavi almayan bu tür olgularda kan kültürlerinden etkeni izole etme şansının yüksek olduğu söylenebilir.
Keywords: Pansitopeni; Olgu sunumu; Bruselloz; Brucella