KAMU KESİMİNDE ÇALIŞAN İŞÇİLERİN SENDİKALAŞMA BİLİNCİ ÜZERİNE SOSYOLOJİK BİR ARAŞTIRMA: ŞEKER-İŞ SENDİKASI ELAZIĞ ŞUBESİ ÖRNEĞİ - GÜLTEKİN, METİN (Fırat Üniveristesi, 1998)
Bu çalışma, «Kamu Kesiminde Çalışan İşçilerin Sendikalaşma Bilinci Üzerine Sosyolojik Bir Araştırma: Şeker-İş Sendikası Elazığ Şubesi Örneği" isimli bir alan araştırmasıdır. Çalışma yüksek lisans tezi hazırlamak amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın amacı, sendika üyelerinin, sendikalaşma bilincini ortaya koymaktadır. Bunun için, önce sendikal örgütler hakkında gerekli araştırmalar yapılmıştır. Sonra, üyelerin; sendikaların tesbit edilen kuruluş gerekçeleri ve diğer amaçları doğrultusundaki, tutum, bilgilenme (öğrenme) ve faaliyetleri, sendikal bilinçlerini ölçmekte kullanılmıştır. Bunun için, üyelerle görüşmeler yapılarak ve anket formları dağıtılarak, veriler elde edilmiştir. Sonra bu veriler tablolaştırılarak yorumlanmıştır. Veriler ışığında genel olarak şu sonuçlara varılmıştır: Öncelikle işçiler için sendikalaşmanın ilk hedefinin, işverenden elde edecekleri hak ve menfaatlere yönelik olduğu tesbit edilmiştir. İşverenden en önemli taleplerinin de, psiko-sosyal içerikli talepler olduğu görülmüştür. Bulgulardan, üyelerin örgütsel etkileşimlerinin zayıf olduğu; buna karşın, yönetimin daha iyi yapılandığı görülmüştür. Fakat, örgüt içi gruplaşma ve eğitim faaliyetlerinin katılımı arttırıcı yönde olduğu sonucuna varılmıştır. Sendika üyelerinin, örgüt dışı sosyo-ekonomik alana ait duyarlılıklarının ise, oldukça iyi oluğu tesbit edilmiştir. Çalışma bu bulgulara vararak son bulmuştur.

This study titled «A Sociological Research on the Conscious of the Workers Working in the Public, Institutions to Have Trade-Unions; The Sample of Şeker-İş Trade Union Branch in Elazığ» is a field-study. The study has been carried out in order to prepare MA thesis. The purpose of the study was to put forward the conscious of the Union members to have a trade-union. First of all, the required research has been done about the trade-unions. Then, the attitude, consciousness (learning conscious) and activities of the members about the determined foundation-necessities of the unions and other purposes have been used in measuring (evaluating) their conscious about trade-unions. Thus, the data were obtained by interviewing the members and distributing questionnaires. Later, the data were interpreted by showing in tables. Under the light of the data, the following results were obtained in general: It was particularly identified that the first aim of having o trade- union for workers was about the rights and profits to be obtained from the employer. It was observed that the most important demands of the workers were the psycho-social ones. From the data, the interactiveness of the workers was found weak, but it was obuious that the management was strongly structured. It was concluded that the groupness in the union and the educational activities tended to increase the participation. It was also determined that the awareness of the union members belonging to teh socio-economical field outside the union was fairly good. The study has been concluded by identifying the results above.
A Sociological resarch on the conscious of the workers working in the public, institutions to have trade-unions; The sample of Şeker-İş trade union branch in Elazığ
Keywords: Sosyoloji; Sociology