25 NUMARALI KAL'ABEND DEFTERİ (1/6-A.SAYFA) (H.1205/M.1790-1791) - BAYTİMUR, SUHA OĞUZ (Fırat Üniveristesi, 2005)
Osmanlı Devleti Adli Sistemini oluştururken İslam Hukuku'nu göz önünde bulundurmuştur. Bunun yanında sosyal yapı, toplumun ihtiyaçları ve dönemin şartlan Adli Sistem' in oluşmasında önemli rol oynamıştır. Bazı durumlarda verilen cezalar İslam Hukuku ile örtüşmemektedir. Bunu da yapmış olduğumuz çalışmada bunları görmekteyiz. Osmanlı Devleti Adli sistemi kazalarda kadı başkanlığında yapılmaktadır. Bunun yanında devlet sınırlan içerisinde halkın mağdur olması durumunda merkeze yapılan şikayetler burada incelenip gerekli müdahaleler yapılmaktadır. Bu müdahaleler ise olayın geçtiği bölgede bulunan devlet görevlileri tarafından yapılmaktadır. Osmanlı Devleti suç unsuru saydığı davranışları sürekli olarak kontrol altında tutmaya çalışmış, bu davranışların oluşması halinde ise müdahalede tereddüd etmemiştir. Halkın haklarının korunmasına ve düzenin sağlanmasına devlet özen gösterilmiştir. Bu süreçte suçlular işlemiş oldukları suçlardan dolayı çeşitli cezalara çarptırılmıştır. Bu çalışmamızda tespit edilen cezalar kale haps edilme, bulunduğu yerden farklı bir yere sürgün, zorunlu ikamet ve malına el koyma cezalandır. Bu cezalar verilirken kişiler toplumdan dışlanmayıp sürekli olarak kontrol altında tutularak ıslah edilmesi amaçlanmıştır. Anahtar Kelimeler: Sürgün, Hapis, Kal'abend

SUMMARY/ ABSTRACT Ottoman State kept in mind Islamic Law while constructing its Judicial System. Moreover; social structure, needs of whole society, and all conditions of the term have played great role in formation of Judicial System. The study we have made clarifies this situation. On the other hand, Judicial System of Ottomans was performed by Kadis at courts in the subdivision of the provinces. All formal complaints submitted to the centre in the event of unjust treatment in the borders of the State have been usually considered at the courts of the region where the events have occured by officials. Ottoman State have tried to get under control all acts that are foolish or morally wrong however in case of criminal offenses have not hesitated to interfere. It has been showed great care to protect people's rights and social order. In this time, also, Ottoman State used to punish the criminals by rough treatment because they have broken the law or done something wrong. The ways of punishments determined in this study were imprisonment in a citadel, exile, obligatory residence, and confiscation. It was not the aim to exclude criminals from the membership of the society; on the contrary, Ottoman State aimed to control and change ways of criminals. Key Words: Exile, Imprisonment, Kal' abend
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Tarih