TELEVİZYON DİZİLERİNE KARŞI ALTERNATİF MEDYA KULLANIMI OLARAK İNTERNET DİZİLERİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA : "ABZÜĞÜRT" DİZİSİ ÖRNEĞİNDE - ATİLA, MEHMET YILMAZ (Fırat Üniveristesi, 2018)
Kitle iletişim araçlarını, toplumun dönüştürülmesi ve yeniden şekillendirilmesinde en büyük etkenlerden biri olarak gören iktidar erki, 90'lı yıllara kadar daha çok haber içeriklerine müdahale yolunu denerken, 90'lı yıllardan itibaren özellikle televizyonun toplum üzerindeki etkisinin daha iyi anlaşılmasının ardından, eğlendirme işlevine yönelik çalışmalar başlatmış ve bunun sonucunda da farklı eğlendirme örnekleri ortaya çıkmıştır. Toplumun dönüştürülmesi amacıyla yola çıkan kapitalist sistem, insanların en büyük eğlencesi haline gelen dizileri hedef almış ve özellikle 2000'lerden itibaren tamamen kendi sisteminin kontrolü altına almıştır. Tamamen izleyici bağımlılığı üzerine bir yayın politikası güden televizyon dizileri, 70'lerden itibaren, gerek konu, gerek oyunculuk, gerek çekim yapılan fiziksel alanlar, gerekse de sahnelerde kullanılan dekor ve kostümler olmak üzere, izleyicinin olabildiğince dikkat edeceği unsurlar ortaya çıkarmaya çalışmış, izleyiciyi etkileyerek, merak unsuru ile birlikte sürekliliğini sağlama amacını büyük bir titizlikle uygulamaya başlamıştır. Tabi bu durum, zaman içerisinde dizi maliyetlerinin gittikçe yükselmesi sonucunu doğurmuştur. Televizyon dizilerinin bu kadar eleştirilmesi, insanları doğal olarak bir alternatif aramaya yönlendirmektedir. Son dönemlerde pek çok konuda olduğu gibi, dizi konusunda da televizyonun alternatifi yine internet ortamı olmaktadır. Önceleri bağımsız yapımcılar veya televizyona dizi kabul ettiremeyen bazı ekipler tarafından üretilen içeriklerin internette yayınlanması ile başlayan, sonradan sadece internette yayınlanmak için üretilen içerikler ile devam eden, en sonunda ise internette bu içeriklerin düzenli bir şekilde yayınlanmasını sağlamak amacıyla kurulan internet platformları ile zirveye ulaşan bu alternatif, 'internet dizisi' olarak adlandırılmaktadır. Bu çalışma ile televizyon dizileri ile internet dizileri arasındaki farkların, bir internet dizisi uygulaması da yapılarak net bir şekilde ortaya konulması hedeflenmektedir. Yine aynı zamanda, ilerleyen dönemlerde bu alanda yapılacak çalışmalar için de akademik bir kaynak oluşturulması amaçlanmıştır.

The power of power, which sees itself as one of the greatest influences in the mass media, the society's transformers and the reshaping, started its re-publication from the 90's onwards, calling it more of its value until the 90's, and started it differently. They managed to produce social policies for more than 2000s. A publishing policy on audience addiction completely, from the 70's onwards, with great care to ensure continuity with curiosity, affecting the viewer, with the editor coming out, creativity and costumes, everything in play, headline. This situation, of course, caused a series of increases in the cost of the series. This criticism of TV series is directed towards a natural search. As it has been in many issues in recent times, maybe the alternative of television is internet. This option is called 'internet sequencing', where the priority is to go to the independent producers or television to accept series, then to continue to publish computers only for posting on the internet, and to reach the summit with internet platforms to post on the internet for publishing on the internet. The differences between this work series and internet series are how to make an internet series application. This area will be made again for the purposes of welding.
A study on internet series as alternative media use aganist television series : "Abzüğürt" series example
Keywords: İletişim Bilimleri