BİR FELSEFE VE KÜLTÜR İNSANI: HACI ÖMER ÖZDEN - SARI, HÜMEYRA (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu yüksek lisans tezi, Hacı Ömer Özden'in hayatını, felsefi görüşlerini ve kültürel çalışmalarını inceleyerek, Türk felsefe tarihi ve kültür araştırmalarına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Bir felsefe tarihçisi olan Özden'in akademik eğitimi, hocaları, öğrencileri ve temel felsefi yaklaşımları ayrıntılı bir şekilde ele alınacak; felsefi düşüncelerinin gelişimi ve evrimi kapsamlı bir şekilde analiz edilecektir. Bununla birlikte, Özden'in kültüre dair eserleri incelenerek, özellikle Türk kültürü ve modernleşme süreçleri bağlamında sunduğu fikirler değerlendirilecektir. Bu tez, hem felsefi düşünce tarihi hem de kültürel çalışmalar bağlamında Türk-İslam düşüncesine katkı sunmayı hedeflemekte olup, H. Ö. Özden'in entelektüel mirasını anlamak isteyen okuyuculara kapsamlı bir bakış açısı sağlamayı amaçlamaktadır.

This master's thesis aims to contribute to the history of Turkish philosophy and cultural studies by examining the life, philosophical views, and cultural works of Haci Omer Ozden. As a historian of philosophy, Özden's academic education, philosophy mentors, students he has trained, and fundamental philosophical approaches will be explored in detail, while the development and evolution of his philosophical thoughts will be thoroughly analyzed. Furthermore, his works on culture will be examined, with a particular focus on his ideas concerning Turkish culture and modernization processes. This thesis aspires to make a significant contribution to both the history of philosophical thought and cultural studies, providing readers with a comprehensive perspective on the intellectual legacy of Haci Omer Ozden.
A philosophy and culture person: Hacı Ömer Özden
Keywords: Felsefe