RATLARDA SİNİR EZİLMESİ SONRASI NGF VE SİTOKROM-C`NİN REJENERASYON ÜZERİNE ETKİSİNİN IŞIK VE ELEKTRON MİKROSKOP DÜZEYDE İNCELENMESİ - CANPOLAT, LEYLA (Fırat Üniveristesi, 1996)
Mevcut çalışma ezilmeyi takiben intraepinöral (NGF) sinir büyütücü faktör ve siokrom-c'nin injeksiyonundan 2,3,5,8 ve 10 hafta sonra rat N. Ischiadicus'undaki dejeneratif, rejeneratif değişiklikleri araştırmaktadır. Sinirdeki farklılıklar ultrastrüktürel, mikroskobik ve lifleme tekniğiyle incelenmiştir. Doku örnekleri 1/15 M fosfat tamponlu % 2'lik Glutaraldehit'le ve sonra 1/15 M fosfat tamponundaki % l'lik Os04 'le tesbit edildi. Etil alkolle dehidre edildikten sonra, doku örneklerinden kalın ve ince kesitler alındı, Araldite gömüldü. Ultrasrüktürel ve ışık mikroskobik olarak incelendi. Ezilme yaralamasından sonra, Schwann hücre sitoplazması, aksoplazmada dejenerasyon ve organel birikimi görünüyordu. Miyelinli liflerde dejenerasyon vardı. Miyelin katları arasında, miyelin kabakalarında ayrılma, farklı yoğunluklu vakuol benzeri sahalar, bozulmuş katlar ve osmiyofilik granüller gözlendi. Ezilme yaralamasından sonra siyatik sinirin miyelinli lifleri, NGF ve sitokrom-c grubundakinden azdı. Bu gruplarda miyelin kılıf kalıntıları ve makrofajlarda azalmıştı. 10 haftada NGF ve sitokrom-c grubunun her ikisinde rejenerasyon tam olarak oluşmuştu. Bu çalışma, NGF'nin rejenerasyona yararlı olan etkisi daha çok potansiyeldir.

The present study investigates the degenerative and regenerative changes in the N. Ischiadicus of the rat at the 2,3,5,8 and 10 weeks after intraepineural (NGF) nerve growth factor and cytochrome-c injection following crush injury. The differances in nerve were examined ultrastructurally, microscopically and with teasing technique. The tissue samples fixed with 2 % Glutaraldehyde in 1/15 M fosfate buffer and later 1 % Os04 in 1/15 M fosfate buffer. Following dehydration with ethyl alcool series the thick and thin sections were taken from the tissue samples embedded in Araldite examined ultrastructurally and the light microscope. After crush injury, Schwann cell cytoplasm, axoplasm degeneration and accumulation of organellae was seen. In myelinated fibers there was degeneration. Fading of myelin layers, vacuol like areas with different dencity, broken layers and osmiophilic granules were observed between myelin layers. After crush injury, the myelinated fibers of the sciatic nerve was less than that in NGF or cytochrome-c groups and the distal disintegration of myelin sheath remnants and macrophages also appeared to be retarded. At 10 weeks there was essentially regeneration of both the NGF and cytochrome-c groups. The efficiency of regeneration in this concealed any potentially beneficial effect of NGF.
Light and electron microscope observartions of the effects on the regeneration of the NGF cytochromec following the nerve crush injury in the rat
Keywords: Morfoloji; Morphology