HIDIRLAR (PÜTÜRGE-MALATYA) KÖYÜ ÇEVRESİNİN DERE KUMLARININ JEOKİMYASAL PROSPEKSİYONU - SARIBEYOĞLU, ŞULE (Fırat Üniveristesi, 1998)
Yüksek Lisans Tezi MIDIRLAR (PÜTÜRGE-MALATYA) KÖYÜ ÇEVRESİNİN DERE KUMLARININ JEOKİMYASAL PROSPEKSİYONU Şule Sarıbeyoğlu Fırat Üniversitesi Fen Dilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Ana Dilim Dalı 1998 İnceleme alanı, Malatya iline bağlı Pütürge ilçesinin yaklaşık 40 km. kuzeybatısında bulunmakta olup yaklaşık 5,5 km2 lik bir alanı kaplamaktadır. Bu çalışma, dere kumlarının jeokimyasal parametrelerinin saptanması ve dere kumu analizlerinin yorumlanması şeklinde gerçekleşmiştir. İnceleme alanında Paleozoik yaşlı Pütürge Metamorfitlerine ait mikaşistler ve amfibolşistler ile yaygın olmamakla birlikte gnayslar yüzeylemektedir. İnceleme sahasından alınan dere kumu örnekleri analiz edilerek, elde edilen analiz verileri istatistiksel yöntemlerle değerlendirilmiştir. Cu verileri normal dağılım, Pb ve Zn verileri log-normal dağılım sunmaktadırlar. As verileri iki topluluklu log-normal dağılım göstermektedir. Tek topluluktan oluşan veriler için ortalama +2sd eşik değer olarak alınmıştır. İki topluluktan oluşan veriler için, iki topluluğun kesişim noktası eşik değer olarak kabul edilmiştir.Çalışma alanında Kadir Mahallesi güneybatısı ile güneydoğusunda Cu anomalisi; Hıdırlar Mahallesinin güneybatısı ile Kadir Mahallesinin güneydoğusunda Pb anomalisi; Güççüler Mahallesinin doğusu ile Kadir Mahallesinin batısı ile güneydoğusunda Zn anomalisi; Kadir Mahallesi civarında As anomalisi belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Jeokimyasal prospeksiyon, eşik değer, Pütürge Metamorfıtleri, Korelasyon Analizi.

Ill ABSTRACT (Master Thesis) GEOCHEMICAL PROSPESTION OF STREAM SEDIMENTS IN MIDIRLAR VILLAGE (PÜTÜRGE-MALATYA) Şule SARIBEYO?LU Fırat University Gradute School Of Science and Technology Department of Geological Engineering 1998. Page: 43 The studied area is located in 40 km. s N\V of Pütürge township of Malatya and covers approximately 5.5 sq. km. This study includes determination of geochemical parametres of stream sediments, their analyses and interpretations. In the studied area, mica schist and amphibole schist of Pütürge Metamorphics are the most common lithologies and in lesser amounts gneiss in present. The stream sediments are collected from study area analysed. The analytical data are evaluated and interpreted using different statistical methods. While the Cu values show normal distributiouns. the Pb and Zn values show log-normal distributiouns. For the values with single population +2sd value is accepted as threshold value and for double populations the values are accepted as threshold intersecting point of double populations. In the study area; in the areas SE-SW" of Kadir settlement Cu anomalies. S W of Hıdırlar and SE of Kadir Pb anomalies. E of Güççüler and VV-SE Kadir Zn anomalies and vicinity of Kadir As anomalies are present. Key Words: Geochemical prospection. threshold. Pütürge Metamorphics. correlation analysis.
Geochemical prospecion of stream sediments in village (Pütürge-Malatya)
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Jeoloji Mühendisliği; Geological Engineering