Varis Dışı Üst Gastrointestinal Kanamalarda Giderek Artan Helicobacter pylori Sıklığı - Gozel, Nevzat; Bahçecioğlu, İbrahim Halil; Yalniz, Mehmet; Çiçek, Sedat; Oral, Ali Cagri; Karataş, Berivan (My University, 2025)
Amaç: Bu çalışmadaki amacımız Helicobacter pylori (H. pylori) enfeksiyonun toplumumuzda, varis dışı üst gastrointestinal sistem kanamalarının etyolojisinde sıklığının giderek arttığını ve H. pylori enfeksiyonun dikkat edilmesi gereken bir durum olduğuna dikkat çekmektir. Gereç ve Yöntem: 01 Ocak 2019 yılı ile 01 Ocak 2023 yılı arasında, ilk kez melena ve hematemesis şikayetiyle Fırat üniversitesi acil servisine başvuran hastalar tarandı. Varis dışı üst gastrointestinal sistem kanaması olan hastalar çalışmaya dahil edildi. Kontrol grubu olarak da kronik hastalığı olmayan dispepsi nedeniyle üst endoskopisi yapılan ve Sydney protokolüne uygun gastrik biyopsiler alınan sağlıklı bireylerde H.pylori enfeksiyonu tarandı. Bulgular: Varis dışı üst gastrointestinal sistem kanaması olan 245 hastada kanama nedeni peptik ülserdi. H.pylori enfeksiyonu 204 (%83.3) hastada pozitifdi ve 41 (%16.7) hastada negatifdi. Kontrol grubunda H.pylori enfeksiyonu 190 (%54.4) hastada negatifdi ve 159 (%45.6) hastada pozitifdi. Peptik ülsere bağlı kanaması olan grupta, kontrol grubuna göre H. pylori pozitifliği anlamlı derecede yüksek bulundu (p<0.001). Sonuç: H.pylori enfeksiyonu, peptik ülsere bağlı kanamada ilaç kullanan ve kullanmayan grupta hastaların %80 den fazlasında pozitif geldi. H.pylori enfeksiyonu, varis dışı üst gastrointestinal kanamalarında ki sıklığı normalin üstündeydi. Buda toplumumuzda H.pylori enfeksiyonun varis dışı üst gastrointestinal kanamalarında tek başına çok yüksek bir risk oluşturduğu göstermekteydi.
Increasing Frequency of Helicobacter pylori in Non Variceal Upper Gastrointestinal Bleeding
Keywords: Mikrobiyoloji; Gastroenteroloji ve Hepatoloji