Kırkgeçit formasyonu' nun (Orta Eosen-Oligosen) Akuşağı Köyü (Baskil-Elazığ) dolaylarındaki yüzeylemelerinin sedimantolojik özellikleri - Türkmen, İbrahim; Ertürk, Yusuf Türker (My University, 2002)
Elazığ batısında yeralan inceleme alanı ve yakın çevresinin kaya birimlerini Keban metamorfitleri (Permo-Karbonifer), Kırkgeçit formasyonu (Orta Eosen-Oligosen), Alibonca formasyonu (Alt Miyosen) ve Palu formasyonu (Pliyo-Kuvaterner) oluşturur. Elazığ dolayında geniş yayılım sunan ve Neotetis'in güney kolunun çökelleri içerisinde yeralan Kırkgeçit Formasyonu'na ait ölçülü stratigrafik kesitlerin analizleri sonucu altı fasiyes ve bunların oluşturduğu üç fasiyes topluluğu ayırtlanmıştır. Bu fasiyesler; 1-Bentik foraminiferli algli istiftaşı-vaketaşı, 2-Bentik foraminiferli algli tanetaşı, 3-Pelajik foraminiferli algli istiftaşı-vaketaşı, 4-Biyoklastik-litoklastik istiftaşı-vaketaşı, 5- Algli-mercanlı bağlamtaşı-istiftaşı, 6-Karbonat çamurtaşı'dır. Bu fasiyeslerin oluşturduğu topluluklar karbonat bankı, yamaç ve tepecik resiflerini temsil eder. İnceleme alanının kuzeyinde Keban metamorfitleri üzerinde yeralan karbonat bankı tortulları bentik foraminiferli algli istiftaşı-vaketaşı, bentik foraminiferli algli tanetaşı, pelajik foraminiferli algli istiftaşı-vaketaşı ve algli-mercanlı bağlam-taşı-istiftaşından kuruludur. Havzanın güneyinde bulunan yamaç fasiyes topluluğu kayma kıvrımları içeren biyoklastik litoklastik istiftaşı-vaketaşı ve karbonat çamurtaşından oluşur. Yamaç fasiyesleri içerisinde yeralan resif çökelleri ise genellikle algli-mercanlı bağlam-taşı-istiftaşı ve yer yer de bentik foraminiferli algli istiftaşı-vaketaşı ve biyoklastik litoklastik istiftaşı-vaketaşı fasiyeslerini içerir. Bu topluluklar havzanın açılmasıyla gelişen paleo-topoğrafya ile ilişkili olarak çökelmiştir.
Keywords: Mühendislik; Jeoloji; Jeoloji