ÖĞRETMEN ADAYLARININ OKUL TABANLI MENTORLUK VE ÖZYETERLİK ALGILARININ İNCELENMESİ - Erol, Yusuf Celal; Özdemir, Tuncay Yavuz (My University, 2018)
Mentorluk işlevleri ile öğretmen öz-yeterlik algıları arasındaki ilişkinin incelendiği bu çalışma,2014-2015 eğitim-öğretim yılında Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesinde gerçekleştirilmiştir.Çalışma sonuçlarına göre öğretmen adayları, uygulama öğretmenlerinin mentorluk işlevlerinikısmen yerine getirdiklerini düşünmektedirler. Ancak öğretmen öz-yeterliği konusunda kendileriniyeterli görmektedirler. Ayrıca, mentorluk işlevleri ile öğretmen öz-yeterlik algısı arasında anlamlıbir ilişki tespit edilmemiştir. Bu sonuç da, uygulama okullarında öğretmen adaylarına verilenmentorluk hizmetinin niteliğinde sıkıntılar yaşanmakta olduğu ve uygulama okullarında verilenmentorluk hizmetinin niteliğinin arttırılması gerektiği şeklinde yorumlanmış ve niteliği arttırmakiçin mentor öğretmenlerin mentorluk yapmaya istekli ve kabiliyetli öğretmenler arasındanseçilmesi gerektiği ve danışman öğretmenlere mentorluk eğitimi verilmesi önerilmiştir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları