Kuru göz sendromu - Kulualp, Kadri; Kılıç, Servet (My University, 2012)
Kuru göz sendromu (KGS), oküler yüzeye hasar verme potansiyeline sahip yangı, gözyaşı film osmolaritesinin artışı, instabilitesi ve görme bozukluğu ile karakterize multifaktöriyel bir hastalıktır. Hastalığın insanlarda kadın ve yaşlılarda, hayvanlarda ise köpeklerde yaygın olduğu bildirilmiştir. Bu derlemede KGS’nin özellikle insidensi, nedenleri, patogenezisi, teşhis ve tedavisi güncel literatürler ışığında değerlendirilmiştir. Mevcut derlemenin KGS konusunda kolay uygulanabilen, ekonomik ve etkili tedavi alternatiflerinin geliştirilebilmesini planlayan genç araştırıcılar ve klinisyenler için yararlı olacağı kanısına varılmıştır.
Keywords: Göz hastalıkları; hayvan patolojisi; klinik görünüm; genel bakış