MODEL TABANLI YAPAY SİNİR AĞLARI KULLANILARAK GÖRÜNTÜ KENARININ YAKALANMASI - TALU, FATİH (Fırat Üniveristesi, 2004)
Bu çalışmada, iki seviyeli ve gri seviyeli görüntülerde arzu edilen kenar sonucuna ulaşabilmek için Matlab 6.5 programlama dili kullanılarak iki tane paket program geliştirilmiştir. Her iki paket programa giriş görüntüsü olarak yapay ve doğal görüntüler verilmiştir. İki seviyeli görüntüler için geliştirilen paket program, klasik kenar yakalama algoritmalarından daha hızlı ve daha az karşılaştırma yaparak arzu edilen kenar sonucuna ulaşabilmektedir. Gri seviyeli görüntüler için hazırlanmış paket program ise model tabanlı yapay sinir ağı mimarisini kullanarak kenar yakalama problemine etkili ve makul bir çözüm önerisi getirmektedir. Anahtar Kelimeler: Kenar yakalama, görüntü işleme, örüntü tanıma, model tabanlı yapay sinir ağı

In this thesis, two package programs have been developed for reaching to the desired edge results in binary and gray level image using Matlab 6.5 programming language. Artificial and natural images might be selected for input to both of the package programs. Package program developed for binary level image finds the desired edges more rapidly by making less comparison than the traditional edge detection algorithms do. Package program developed for gray level image presents an efficient and reasonable solution to the edge detection problem by using model based artificial neural network architecture. Key Words: Edge Detection, image processing, object recognition, model-based artificial neural network
Image edge detection using model based artificial neural network
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol; Computer Engineering and Computer Science and Control