Mate Yaprağı (Ilex paraguariensis) Ekstraktının Saccharomyces cerevisiae Üzerinde Antioksidan Potansiyel Rolü - Aslan, Abdullah; Beyaz, Seda; Güneş, Ceren; Buldum, Zeynep; Gözel, İrem Nur (My University, 2026)
Mate yaprağı (Ilex paraguariensis), polifenolik bileşikler bakımından zengin olan ve antimikrobiyal, antifungal, antiviral, antienflamatuar, antioksidan, antikanser, anti-kolesterol, antidiyabetik ve antihipertansif etkiler gibi çeşitli biyolojik aktivitelere sahip olduğu bilinen tıbbi bir bitkidir. Bu çalışma, potasyum dikromat (K₂Cr₂O₇) tarafından Saccharomyces cerevisiae’de oluşturulan oksidatif hasar üzerinde Mate yaprağı ekstraktının koruyucu ve önleyici etkilerini araştırmaktadır. Çalışma için dört grup oluşturulmuştur: (i) Kontrol Grubu: Sadece maya içeren grup; (ii) Mate Yaprağı Grubu: %10 Mate yaprağı ekstraktı verilen grup; (iii) K₂Cr₂O₇ Grubu: 10 milimolar K₂Cr₂O₇ verilen grup; (iv) Mate Yaprağı + K₂Cr₂O₇ Grubu: Hem %10 Mate yaprağı ekstraktı hem de 10 milimolar K₂Cr₂O₇ verilen grup. Hücre gelişim süresi (1, 3, 5, 24 saat), lipid peroksidasyonu, malondialdehit (MDA) analizi, katalaz (CAT) aktivitesi ve glutatyon (GSH) düzeyleri spektrofotometre kullanılarak ölçülmüştür. S. cerevisiae kültürlerinde toplam protein değişiklikleri 1, 3, 5 ve 24. saatlerde SDS-PAGE elektroforezi yöntemiyle belirlenmiş ve Bradford yöntemiyle hesaplanmıştır. Mate yaprağı ekstraktı K₂Cr₂O₇’nin neden olduğu oksidatif strese karşı koruyucu ve önleyici etkilere sahip olduğunu ortaya koymuştur. Veriler, Mate yaprağının K₂Cr₂O₇ kaynaklı oksidatif hasara karşı hücrelerdeki biyokimyasal parametreleri (GSH, CAT) iyileştirdiğini göstermektedir. Özellikle Mate yaprağı ile muamele edilen grupta lipid peroksidasyon düzeylerinde azalma, katalaz (CAT) aktivitesinde artış ve glutatyon (GSH) seviyelerinde yükselme gözlemlenmiştir. Ayrıca hücre gelişim süresi ve toplam protein düzeyleri analizleri, Mate yaprağı uygulamasının hücre sağlığını koruduğunu göstermiştir. Bu sonuçlar, mate yaprağının oksidatif hasara karşı koruyucu bir ajan olarak potansiyelini desteklemekte ve biyolojik aktivitesinin faydalı olabileceğini düşündürmektedir.
The Antioxidant Potential Role of Mate Leaf (Ilex paraguariensis) Extract on Saccharomyces cerevisiae
Keywords: Mantar Bilimi; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji