TÜRK OCAKLARININ TARİHİ GELİŞİMİ (1912-1931) - AYDIN, EMİRHAN (Fırat Üniveristesi, 2003)
YÜKSEK LİSANS TEZİ TÜRK OCAKLARI'NIN TARİHİ GELİŞİMİ (1912-1931) EMİRHAN AYDIN Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Bölümü 2003. Sayfa 207 Milliyetçilik prensipleri, Batı Avrupa'da yavaş yavaş ortaya çıkmış, inkılâp Fransa'sında teorik olarak kaleme alınmıştır. Milliyetçilik, dini cemiyete ve dolayısıyla hükümdara olan bağlılığı tamamıyla ortadan kaldırmıyorsa bile, bir millet idaresi kavramı getirerek, yavaş yavaş onların yerini almıştır. XIX. yy'da çok milletli imparatorluklar merkezi güçlerini ve otoritelerini yayılan milliyetçilik akımıyla kaybetmeye başlamışlardır. Osmanlıcılar, Osmanlı İmparatorluğuna vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkesin, ırkı ve dini ne olursa olsun ayrılık gütmeden imparatorluğun yaşaması ve gelişmesi için çalışmışlardır. Fakat milliyetçilik akımının Osmanlı İmparatorluğuna girmesiyle gayrimüslimler milli devletlerini kurabilmek için isyanlara başlamışlardır. Meydana gelen bu isyan hareketleri Türk milliyetçiliğinin ortaya çıkışını hızlandırmıştır. İlk başlarda kültürel temelleri atılan Türk milliyetçiliği, iç ve dış gelişmelere bağlı olarak, siyasi bir çehre kazanmış ve II. Meşrutiyet döneminin en önemli fikir akımı haline gelmiştir.II Türk Ocakları, Türklerin kültürel, sosyal ve iktisadi seviyelerinin yükseltilmesine ve politikaya girmeden hizmet edebilecek, büyük ve ciddi bir milliyetçi dernek olarak 25 Mart 1912'de kurulmuştur. Türk Ocakları, milli vatan içinde medeni bir Türk milleti kurmak amacı doğrultusunda 19 yıl Türk milliyetçiliğinin ve Türk insanın yükselmesi için çalışmıştır. Türk Ocakları, Cumhuriyetin ilanından sonda Atatürk'ün desteğini de alarak faaliyet alanım, genişletmiştir. Yurdun her köşesinde şubeler açan Türk Ocakları, günümüz üniversitelerinin görevlerini bir halk üniversitesi olarak yerine getirmiştir. Türk Ocakları konferans ve temsiller yoluyla halkı hemen her konuda aydınlatmayı başarmış ve Türkiye'de bir aydın tabakanın oluşmasını sağlamıştır. Türk Ocakları; Türk milliyetçiliği, Türk halkı, Türkiye Cumhuriyeti ve inkılaplar için çalışan en uzun ömürle ve teşkilatlı Türkçü dernektir. Anahtar Kelimeler: Türk milliyetçiliği - Türk Ocakları - Hamdullah Suphi Tanrıöver M. Kemal Atatürk - Türk Ocakları Esas Nizamı - Türk Ocakları Yasası

Ill SUMMARY MASTER THESIS THE HISTORICAL DEVELOPEMENTS OF THE TÜRK OCAKLARI (1912-1931) EMİRHAN AYDIN The Fırat University The Institute of Social Science The History Department 2003. Page 207 The principals of nationalism were slowly emerging in West-Europe when it was theoretically written in France after its revolution. Although nationalism doesn't totally terminate religious associations and consequently loyalty to the ruler, it has removed them slowly by implanting the term "nation". In the 19 th. Century, empires which include many nations, started to lose their power and authority because of the wave of nationalism. Supporters of the Ottoman Empire, have struggled to maintain the span of the empire without showing any sign of discrimination to anyone who has a sense of nationalism. However, with the setting of the nationalism wave in the Ottoman Empire, the non-muslims started to revolt in order to found their own national states. These revolts caused the Turkish nationalism to flourish. The Turkish nationalism first started to implant its culture, and revealed a politic statue due to in- and outdoor developments. It became the utmost ideologist wave of the II. Constitutional Monarchy.IV The "Türk Ocakları"; a nationalist association which was founded on 25 March 1912 with the aim to enhigh the cultural, social and economic levels of Turkish people without any politic activity. It was a big and serious association. The "Türk Ocakları", have maintained its existence 19 years only to develope a civilized Turkish nation in the national country, and to highly develope the Turkish nationalism and the Turkish man. The "Türk Ocakları" have gained the support of Atatürk after the Turkish Republic was founded, and have broadened their area. They have set offices all over the country, and have been a folk university as they have improved the duties which the current universities are obliged to fulfill. The "Türk Ocakları", have with conferenceds and plays succeeded in enlighting people and to cause the creation of the Turkish intellectual. The "Türk Ocakları" is the association which has existed the most and has strived the most for the Turkish nationalism, the Turkish nation, the Turkish Republic and its reforms. Keywords: Nationalism, Turkish nationalism, Türk Ocakları, Hamdullah Suphi Tanrıöver, M.Kemal Atatürk, The Türk Ocakları Authentic Order, The Türk Ocakları Law.
The Historical developements of the Türk Ocakları (1912-1931)
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Tarih; History; Türk Dili ve Edebiyatı; Turkish Language and Literature