PRİMER KLASİK RİNOPLASTİ VE SEPTORİNOPLASTİ YAPILAN HASTALARDA UYKU KALİTESİNİN VE RİNOPLASTİ SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ - KIZILKAYA, EBUBEKİR (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu çalışmada amaç, açık teknik ile yapılan rinoplasti ve septorinoplasti yapılan hastaların preoperatif dönem (preop), postoperatif dönem (postop) 3. ay ve postop 6. ay memnuniyetlerinin ve uyku kalitelerinin değerlendirilmesi, aradaki ilişki ve korelasyonun değerlendirilmesi amaçlandı. Bu amaç doğrultusunda kliniğimize başvuran rinoplasti ve septorinoplasti kriterlerine uyan ve çalışma şartlarını karşılayan bireyler dahil edildi. Toplam örneklem sayısı 59'dur. Çalışmaya katılan bireylerin %70'i kadın, %30'u erkekti. Çalışmaya katılan bireylerin 27'sine rinoplasti, 32'sine septorinoplasti ameliyatı yapıldı. Ameliyatlar aynı ekip tarafından yapıldı. Bireylere preop Pittsburg Uyku Kalite İndeksi (PUKİ) ve Rinoplasti Sonuçları Değerlendirme-Türkçe (ROET) anketi uygulandı. Aynı anketler postop 3. ve 6. aylarda hastalara tekrardan uygulandı. Postop 6. ayda bakılan ROET değerlerinde rinoplasti ameliyatının (p=0.021) septorinoplasti ameliyatına istatistiksel olarak üstün bulunduğu görüldü. Her iki ameliyatı olan bireylerde de preop döneme göre postop 3. ve 6. aylarda ROET değerlerinde anlamlı artış, PUKİ düzeylerinde ise anlamlı bir azalış olduğu saptandı. Ayrıca hastaların postop 3. ve 6. ay karşılaştırmasında ROET düzeylerinde anlamlı artış, PUKİ skorlarında ise anlamlı azalma bulundu. Ek olarak, özellikle 6. ay PUKİ ve ROET düzeyleri arasında istatistiksel anlamlı negative korelasyon bulundu. Bu çalışma, açık teknik ile opere edilen preop ve postop dönemde bireylerin uyku kalitesi ile memnuniyetlerinin ameliyat tekniğine bağlı olarak değişiklik gösterip göstermediğini beraber ölçen literatürdeki ilk çalışma özelliği taşımaktadır. Sonuç olarak postop dönemde iki teknik de hastaların uyku kalitesinde ve memnuniyet düzeylerinde anlamlı artış sağladığı bulundu. Anahtar Kelimeler: Rinoplasti, Septorinoplasti, Pittsburg Uyku Kalitesi İndeksi, Rinoplasti Sonuçları Değerlendirme-Türkçe
Evaluation of sleep quality and rhinoplasty results in patients undergoing primary classical rhinoplasty and septorhinoplasty
Keywords: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi