KARAKAYA BARAJ GÖLÜ KÖMÜRHAN BÖLGESİNDEN YAKALANAN BAZI BALIKLARDA ENDOHELMİNTLERİN ARAŞTIRILMASI - BARATA, SİBEL (Fırat Üniveristesi, 2012)
Bu çalışma, Temmuz 2010 ve Haziran 2011 tarihleri arasında Karakaya Baraj Gölü Kömürhan Bölgesinde yakalanabilen 128 Acanthobrama marmid Heckel, 1843, 121 Cyprinus carpio carpio Linnaeus, 1758, 126 Capoeta trutta (Heckel, 1843), 138 Alburnus mossulensis Heckel, 1843 olmak üzere toplam 513 balık üzerinde yürütülmüştür. İncelenen balıkların 399'u enfeste olmuştur ve 4 tür parazite rastlanmıştır. Yapılan otopside Acanthobrama marmid'in vücut boşluğunda Ligula intestinalis, bağırsağında Neoechinorhynchus rutili, göz sıvısında Diplostomum sp. olmak üzere 3 adet parazit türü teşhis edilmiştir. Cyprinus carpio carpio'nun bağırsağında Khawia sinensis, göz sıvısında Diplostomum sp. olmak üzere 2 adet parazit türü teşhis edilmiştir. Capoeta trutta'nın bağırsağında Neoechinorhynchus rutili, göz sıvısında Diplostomum sp. olmak üzere 2 adet parazit türü teşhis edilmiştir. Alburnus mossulensis'in bağırsağında Neoechinorhynchus rutili, göz sıvısında Diplostomum sp. olmak üzere 2 adet parazit türü teşhis edilmiştir.Yapılan parazitolojik muayenede 121 tane enfeste Acanthobrama marmid'den 119 `u Diplostomum sp., 3'ü Neoechinorhynchus rutili, 6'sı Ligula intestinalis ile enfeste olmuştur. Diplostomum sp. ile enfeste olan Acanthobrama marmid `lerde toplam 3029 adet Diplostomum sp. bulunmuş olup, yoğunluğu 27,05, yaygınlığı 0,93, bolluğu 23,66 olarak hesaplanmıştır. Neoechinorhynchus rutili ile enfeste olan Acanthobrama marmid `lerde toplam 4 adet Neoechinorhynchus rutili bulunmuş olup yoğunluğu 1,33, yaygınlığı 0,02, bolluğu 0,03 olarak hesaplanmıştır. Ligula intestinalis ile enfeste olan Acanthobrama marmid `lerde toplam 23 adet Ligula intestinalis bulunmuş olup yoğunluğu 3,83, yaygınlığı 0,05, bolluğu 0,18 olarak hesaplanmıştırCyprinus carpio carpio'da 92 adet Diplostomum sp. ile enfeste balık bulunurken toplam Diplostomum sp. 1159 olarak tespit edilmiş ve yoğunluk 0,99, yaygınlık 0,77, bolluk 0,76 olarak hesaplanmıştır. 7 adet Khawia sinensis ile enfeste balık sayısı bulunurken toplam 13 adet Khawia sinensis tespit edilmiş olup yoğunluk 0,07, yaygınlık 0,76, bolluk 0,58 olarak hesaplanmıştır.Capoeta trutta'da 82 tane balık Diplostomum sp. ile enfeste olmuş olup, Diplostomum sp. sayısı 955 olarak bulunmuştur. Diplostomum sp.'nin yoğunluğu 11,65, yaygınlığı 0,65, bolluğu 7,58 olarak hesaplanmıştır. 106 tane Capoeta trutta'yı enfeste edenNeoechinorhynchus rutili'nin toplam parazit sayısı 3958 olarak bulunmuş olup, yoğunluğu 41,23, yaygınlığı 0,76, bolluğu ise 31,41 olarak hesaplanmıştır.Alburnus mossulensis'de 64 tane balık Diplostomum sp. ile enfeste olmuş, Diplostomum sp. sayısı 192 olarak bulunmuş, yoğunluğu 2,95, yaygınlığı 0,47, bolluğu 1,39 olarak hesaplanmıştır. 2 tane Alburnus mossulensis'i enfeste eden Neoechinorhynchus rutili'nin toplam parazit sayısı 2 olarak bulunmuş olup, yoğunluğu 1, yaygınlığı 0,01, bolluğu ise 0,01 olarak hesaplanmıştır.Anahtar Kelimeler: Karakaya Baraj Gölü, Balık, Parazit, Endohelmint.

This study was carried out on a total of 513 fish; 128 Acanthobrama marmid Heckel, 1843, 121 Cyprinus carpio carpio Linnaeus, 1758, 126 Capoeta trutta (Heckel, 1843), 138 Alburnus mossulensis Heckel, 1843 caught in Kömürhan Region of Karakaya Dam Lake between July 2010 and June 2011.Four parasite species were encountered in 399 infested fish. After autopsy, 3 parasite species, Ligula intestinalis, Neoechinorhynchus rutili and Diplostomum sp. were found in body cavity, intestine and eyes of Acanthobrama marmid respectively. Khawia sinensis and Diplostomum sp were found in intestine and in eyes of Cyprinus carpio carpio respectively. Again, Neoechinorhynchus rutili and Diplostomum sp. were found in intestine and in eyes ofCapoeta trutta respectively. Neoechinorhynchus rutili and Diplostomum sp. were also found in intestine and in eyes Alburnus mossulensis respectivelyParasitologic examination showed that 119 out of 121 Acanthobrama marmid were infested with Diplostomum sp., 3 with Neoechinorhynchus rutili and 6 with Ligula intestinalis.A total of 3029 Diplostomum sp. were counted in Acanthobrama marmid; intensity, prevalence and abundance of that were 27.05, 0.93 and 23.66 respectively. Total 4 Neoechinorhynchus rutili were found in Acanthobrama marmid; intensity, prevalence and abundance of that were 1.33, 0.05 and 0.03 respectively. 23 Ligula intestinalis were detected in Acanthobrama marmid; intensity, prevalence and abundance of that were 3.83, 0.05 and 0.18 respectively. A total of 1159 Diplostomum sp. were found in 92 infested Cyprinus carpio carpio; intensity, prevalence and abundance of that were 0.99, 0.77 and 0.76 respectively. 13 Khawia sinensis were found in 7 infested Cyprinus carpio carpio, intensity; prevalence and abundance of that were 0.07, 0.76 and 0.58 respectively. Total 995 Diplostomum sp. were found in 82 infested Capoeta trutta; intensity, prevalence and abundance of that were 11.65, 0.65 and 7.58 respectively. 3958 Neoechinorhynchus rutili were counted in 106 infested Capoeta trutta; intensity, prevalence and abundance of that were 41.23, 0.76 and 31.41 respectively. 119 Diplostomum sp. were in 64 infested Alburnus mossulensis; intensity, prevalence and abundance of that were 2.95, 0.47 and 1.39 respectively. Finally, 2 Neoechinorhynchus rutili were detected in 2 infested Alburnus mossulensis; intensity, prevalence and abundance of that were 0.01and 0,01 respectively.Keywords: Karakaya Dam Lake, Fish, Parasites, Endohelminths.
Study of endolhelminthes of some fishes caught in Komurhan region of Karakaya Dam Lake
Keywords: Su Ürünleri