Köprülerin Yapısal Analizinde Hareketli Yük Dağıtma Katsayıları Etkisinin İncelenmesi - Peker, Fatma Ülker; Ince, Ragip (My University, 2020)
Bu çalışmada AASHTO-LRFD Köprü Şartnamesinde uygulama ve hesap özellikleri verilen hareketli yük dağıtmakatsayılarının (LLDF) köprülerin analizinde kullanılması araştırılmıştır. Bu amaçla, üç açıklıklı 30-30-30 m ve 33-50-38 m köprülerin LLDF hesaplamaları AASHTO Şartnamesine göre yapılmıştır. Bu köprüler yaklaşık analizyöntemi olan Çizgisel-Kiriş yöntemiyle analiz edilmiştir ve hesaplanan LLDF katsayıları analizde kullanılmıştır.30-30-30 m köprünün SAP2000 programıyla ve 33-50-38 m köprünün CSiBridge programıyla analizi yapılmıştır.Bu programlarla yapılan analizde LLDF katsayıları program tarafından otomatik olarak hesaplamalarakatılmaktadır. Yapılan çalışma sonucunda Çizgisel-Kiriş yöntemiyle analizden elde edilen sonuçların, hassas vekesin analiz yapan SAP2000 ve CSiBridge programlarıyla elde edilen sonuçlara çok yakın olduğu görülmüştür.Böylece, AASHTO Tasarım Şartnamesi’ne göre LLDF hesaplamalarının yapısal analizde kullanımının doğruluğuve uygunluğu ortaya konulmuştur.
Keywords: İnşaat Mühendisliği