GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP UYGULAMALARINA BAŞVURAN BİREYLERİN TUTUMLARI, BAŞVURMA NEDENLERİ VE MEMNUNİYET DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ - KILIÇ, KÜBRA NUR (Fırat Üniveristesi, 2019)
Amaç; Bu çalışmanın amacı geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulama merkezine başvuran bireylerin tutumlarını, başvurma nedenlerini ve memnuniyet düzeylerini incelemektir. Yöntem; Tanımlayıcı tarzda olan bu çalışma; Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Akşemseddin Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezine Kasım 2017-Mart 2018 tarihleri arasında başvuran gönüllü 261 birey ile yürütülmüştür. Çalışmada bireylere "Sosyo-Demografik Özellikler Soru Formu", "Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Kullanım Formu " ve "Tutum ve Memnuniyet Değerlendirme Formu" bölümlerinden oluşan anket formu uygulanmıştır. Anket formundan elde edilen veriler SPSS 15.0 paket programına kodlanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemlerin yanı sıra kategorik değişkenler için ki-kare analizi, bağımlı gruplarda ise Wilcoxon İşaretli Sıralar testi uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılanların yaş ortalaması 49,07±14,60 olup katılımcıların %57,5' i kadın, %28,0'ı üniversite mezunu ve üzeri, %43,7'sinin gelir durumu iyidir. Bireylerin % 85,4'ü geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarının fayda sağlayacağını, %72,8'i bu uygulamaları kendini iyi hissettiren uygulamalar olduğunu belirtmişlerdir. Bireylerin geleneksel ve tamamlayıcı tıp (GETAT) uygulamalarına yönelik tutumlarının olumlu olduğu saptanmıştır. Katılımcıların geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarına başvuru sebeplerinde ilk olarak; genel sağlık ve iyilik halini artırmak (%19,1), ikinci olarak ağrıları gidermek (%18,9) yer almaktadır. Bireylerin %58,2'sinin geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarına devam etmeyi düşündüğü, % 60,9' unun ise yakın çevrelerine, arkadaşlarına tavsiye ettikleri belirlenmiştir. Bireylerin memnuniyet düzeylerinin olumlu olduğu saptanmıştır. Ağrı ile başvuranların memnuniyet düzeyleri incelendiğinde ağrı skorlarının düştüğü tespit edilmiştir. Bireylerin GETAT uygulama öncesi Visuel Analog Skala (VAS) değerleri 7,48±1,35 iken GETAT uygulamaları sonrası 4,66±2,15'e düştüğü görülmektedir. Sonuç: Geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarının bireylerin tutumları ve memnuniyet düzeylerini olumlu yönde etkilediği kanısına varılmıştır. Başvuru sebeplerinde çoğunlukla genel iyilik halini artırmak ve ağrının yer aldığı görülmüştür.

Purpose; The aim of this study was to investigate the attitudes, reasons of application and satisfaction levels of individuals who applied to traditional and complementary medicine application center. Method; This descriptive study; Elazığ Training and Research Hospital Akşemseddin Traditional and Complementary Medical Center between November 2017-March 2018 with a total of 261 volunteers who applied. In this study, a questionnaire consisting of "Socio-Demographic Characteristics Questionnaire", "Traditional and Complementary Medicine Applications Usage Form" and "Attitude and Satisfaction Assessment Form" sections were applied. The data obtained from the questionnaire were coded to SPSS 15.0 package program. In addition to descriptive statistical methods, chi-square analysis was used for categorical variables and Wilcoxon Signed Ranks test was used in dependent groups. Results: The mean age of the participants was 49.07 ± 14.60 and 57.5% of the participants were women, 28.0% were university graduates and above, and 43.7% had good income. 85.4% of the individuals stated that traditional and complementary medicine would benefit, and 72.8% stated that these practices were good. Individuals' attitudes towards traditional and complementary medicine (GETAT) practices were found to be positive. The reasons for applying the traditional and complementary medicine applications of the participants are; general health and well-being (19.1%), secondly relieving pain (18.9%). It was determined that 58.2% of the individuals thought to continue the traditional and complementary medicine applications and 60.9% recommended it to their close friends and friends. Satisfaction levels of the individuals were found to be positive. When the satisfaction levels of the applicants with pain were examined, it was found that the pain scores decreased. Visuel Analog Scale (VAS) values of individuals before GETAT application were 7.48 ± 1.35, but decreased to 4.66 ± 2.15 after GETAT applications. Conclusion: It has been concluded that traditional and complementary medicine practices positively affect individuals' attitudes and satisfaction levels. The reasons for application were mostly to improve general well-being and pain.
Investigation of attitudes, reasons of reason and satisfaction levels of individuals applicing to traditional and complementary medicine applications
Keywords: Hemşirelik