BAZI 5-(PİRİDİN-4-İL)-3-TİYOASETAMİDO-1,2,4-TRİAZOLLERİN SENTEZİ VE BİYOLOJİK ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI - ŞAP, OSMAN (Fırat Üniveristesi, 2010)
Bir seri 5-(pridin-4-il)-3-tiyoasetamido-1,2,4- triazol türevleri (4a-i) sentezlendi karakterize edildi ve iki gram pozitif, iki gram negatif bakteri ve maya türü kullanılarak antibakteriyal ve antifungal aktivitesi değerlendirildi. Test mikroorganizmaları Gram pozitif bakteriler B. subtilis ATCC 6633, S. aureus ATCC 6538 P, Gram negatif bakteri olarak E. coli, ATTC 25922, S.typhimurium NRRL B 4420 suşları, maya olarak da C. globrata ATCC 66032, C. tropicalis ATCC 13803 suşları kullanıldı. Sentezlenen bileşiklerin içeriği analitik ve spektroskopik (FT-IR, 1H NMR ve 13C NMR) metotlarla doğrulandı ve elemental analizi yapıldı. Bileşiklerin hem antimikrobiyal hemde antifungal aktivitelerinin MİC değerleri rapor edildi. Test bileşikleri arasında en etkili olan bileşik MİC değeri B. subtilis ve S. typhimurium'e karşı 64 ?g ml-1`de 4a-b E.coli' karşı da 4i bileşiği olmuştur. İlginç olan tüm sentezlenen maddelerin birbirine çok benzeyen yapılar içermelerine rağmen, bunların antimikrobiyal aktiviteleri çok farklı olmasıdır.

A series of 5-(pyridin-4-yl)-3-thioacetamide-1,2,4-triazoles (4a-i), was synthesized, characterized and evaluated for screening antibacterial and antifungal activities on two Gram-positive, two Gram-negative bacteria and two yeast-like fungi strains were used. Tested microorganisms were Gram-positive B. subtilis ATCC 6633, S. aureus ATCC 6538 P, the Gram-negative E. coli ATTC 25922, S. typhimurium NRRL B 4420 and the yeast-like fungi; C. globrata ATCC 66032 and C. tropicalis ATCC 13803. The structures of synthesized compounds were confirmed by analytical and spectroscopic (FT-IR, 1H NMR and 13C NMR) methods and elemental analysis. Both the antibacterial and antifungal activities and MIC values of compounds were reported. Among the tested compounds, the most effective compound providing a MIC values of 64 ?g ml-1 are 4a,b aganist B. subtilis and S. typhimurium and 4i against E. coli only. Interestingly, despite all the substances have very similar structures, their antimicrobial activities are very different.
Some 5-(pyridin-4-yl)-3-thioacetamido-1,2,4-triazoles synthesis and biological investigation of effects
Keywords: Kimya