ACİL SERVİSE BAŞVURAN İSKEMİK VE HEMORAJİK SEREBROVASKÜLER HASTALIKLI HASTALARDA "UBİKUİTİN C-TERMİNAL HİDROLAZ-LI" DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI - YİĞİT, İHSAN (Fırat Üniveristesi, 2016)
Acil servis başvurularında şuur bulanıklığı şikayeti önemli bir yer tutmaktadır. Acil servise şuur bulanıklığı ile başvuran hastalarda sık görülen nedenler arasında serebrovasküler hastalıklar (SVH) ve metabolik bozukluklar önemli bir yere sahiptir. Çalışmamızda Ubikuitin C-Terminal hidrolaz – L1'in (UCH-L1) nöronlara olan özgüllüğü, yüksek düzeylerde bulunması ve nöropatolojik tablolarda artması nedeniyle, nontravmatik SVH olan hastalardaki düzeyinin sağlıklı kontrol ve metabolik nedenli şuur değişikliği olan gruplarla kıyaslanarak tanı, prognoz ve mortalite ile ilişkisinin araştırılması amaçlandı. Çalışmaya, gönüllü olarak bu çalışmaya katılmayı kabul eden 80 iskemik SVH, 40 hemorajik SVH, 80 metabolik nedenli şuur değişikliği olan hasta ve 40 sağlıklı kontrol grubu olmak üzere toplam 240 kişi dahil edildi. Çalışmamızda iskemik SVH hastalarında UCH-L1 düzeyleri metabolik şuur değişikliği olan hastalara göre daha yüksek idi (p=0,004). Ayrıca hemorajik SVH hastalarında da UCH-L1 düzeyleri metabolik şuur değişikliği olan hastalara göre daha yüksek (p=0,002) olarak tespit edildi. Sonuç olarak UCH-L1, iskemik ya da hemorajik SVH'ların metabolik şuur değişikliği olan hastalardan ayrımında bir marker olarak kullanılabilir. Anahtar kelimeler: İskemik serebrovasküler hastalık, hemorajik serebrovasküler hastalık, Ubikuitin C-Terminal hidrolaz–L1, metabolik şuur değişikliği

Somnolence is a significant part of all complaints in emergency room applications. Cerebrovascular diseases (CVD) and metabolic disorders are among the significant underlying reasons in patients that apply to emergency services with somnolence. The objective of the present study is to investigate the relationship with diagnosis, prognosis and mortality of ubiquitin c-terminal hydrolase – L1 (UCH-L1) levels in non-traumatic CVD patients and its comparison with healthy control groups and groups with somnolence due to metabolic reasons, due to the specificity of c-terminal hydrolase – L1 to neurons, its prevalence in high levels and the increase observed in neuropathologic pictures. 80 ischemic CVD, 40 hemorrhagic CVD, 80 metabolic somnolence patients, and 40 healthy control group, a total of 240 individuals who volunteered to participate in the study participated in the present study. The findings of the study showed that UCH-L1 levels were higher in ischemic CVD patients compared to patients with metabolic somnolence (p = 0.004). Furthermore, UCH-L1 levels were identified as higher in hemorrhagic CVD patients than patients with metabolic somnolence (p = 0.002). As a result, it was concluded that UCH-L1 could be used as a marker in distinguishing ischemic and hemorrhagic CVD with patients who suffer metabolic somnolence. Keywords: Ischemic cerebrovascular disease, hemorrhagic cerebrovascular disease, ubiquitin c-terminal hydrolase – L1, metabolic somnolence.
Analysis of ubiquitin C-terminal hydrolase-LI levels in ischemic and hemorrhagic cerebrovascular disease patient presented to the emergency department
Keywords: Nöroloji