-gAlI ekinin Sibirya Tatar Türkçesindeki kullanımı üzerine - Alkaya, Ercan (My University, 2011)
Tatar Türkçesinin üç büyük ağız grubundan biri olan ve Doğu grubu ağızları olarak adlandırılan Sibirya Tatar ağızları -gAlI ekinin yaygınlığı ve çesitli islevleriyle kullanımı bakımından Tatar edebî diline göre zenginlik arz etmektedir. Günümüzde Tatar edebî dilinde kullanımı görülmeyen bu ek, Sibirya Tatar Türkçesinde Eski Türkçedeki islevlerini de devam ettirerek basta isim-fiil (mastar), zarf-fiil, gereklilik çekimi olmak üzere çesitli islevleriyle yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalısmada -gAlI ekinin kökeniyle ilgili görüsler değerlendirilmis, ekin Sibirya Tatar ağızlarındaki kullanımı, varyantları ve islevleri ortaya konulmus, diğer lehçelerdeki durumu da göz önüne alınarak Sibirya Tatar Türkçesinin mevcut durumu ve konumuyla ilgili bir değerlendirme yapılmıstır.
Keywords: Dil ve Dil Bilim