N?-NİTRO-L-ARJİNİNİN (L-NNA) SIÇANLARDA KAN BASINCI VE DERİ FLEPLERİNİN YAŞAMASINA OLAN ETKİLERİ - Köse, Rüştü; Yıldırım, Alpagan Mustafa; Okur, Mehmet İhsan; Tuğrul, İbrahim (Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği, 2010)
Amaç: Bu çalışma, nitrik oksid sentez inhibitörü olan N?-nitro-L-arjininin (L-NNA) sıçanların sistemik kan basınçlarına ve deri fleplerinin yaşamasına olan etkilerini araştırmak için yapılmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışmada 16 adet erkek Wistar albino sıçan kullanıldı. Sıçanlar her grupta 8 denek olacak şekilde 2 gruba ayrıldı. Kontrol grubuna normal musluk suyu verildi. L-NNA grubuna ise 3 hafta süreyle içme suyuna 50mg/350ml/gün L-NNA katıldı. Kan basıncı ölçümleri sıçanların bilinci açık iken kuyruktan indirekt kuyruk manşonu yöntemi ile yapıldı. Çalışmanın 14. gününde bütün sıçanların sırtından kraniyal tabanlı 8x3 cm boyutlarında random flepler kaldırıldı. Sıçanlara 21. günde 0,5 ml fluorescein sodyum solüsyonu intraperitoneal olarak enjekte edildi. Asetatlı kağıt üzerine fleplerin yaşayan ve nekroz olan kısımları işaretlendi. Yaşayan flep alanları kağıt üzerinden dijital planometri yardımı ile hesaplandı. Sonuç: Oral yoldan 21 gün boyunca, 21 mg/kg/gün L-NNA uygulaması sıçanlardaki tansiyonu anlamlı olarak yükseltmesine rağmen fleplerin beslenmesi açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı.

Object: This study in planned to investigate the effect of N?-nitro-L-arginin (L-NNA), which is nitric oxide synthase inhibitor, on the blood pressure and survival of the skin flap of rats. Material and Methods: 16 Wistar albino male rats are used in the study. They were divided into 2 groups, each containing 8 rats. In the control group, tap water was given for 3 weeks. In group L-NNA, 50mg/350ml/day L-NNA was administered with tap water for 3 weeks. Blood pressure was measured by indirect tail cuff method during the conscious period. Cranial based random flaps 8x3 cm in size were raised from dorsal skin of the rats at the 14th day of the study. Fluorescein sodium solution (0.5 ml) administered intraperitoneally at the 21st day. The viable and the necrotic parts of the flaps were labeled on the clear acetate sheets. The viable parts on the sheets were calculated by digital planometry. Results: The arterial blood pressure of the rats which were administered 21 mg/kg/day L-NNA for 21 day was increased however; the effect on the flap survival was statistically insignificant.
The effects of N?-nitro-L-arginine (L-NNA) on blood pressure and survival of the skin flaps in rats