Kardiyak belirteçlerin miyokard infarktüsünün tanı ve tedavisindeki rolü - İlhan, Necip; Şahin, Şemsettin; İlhan, Nevin; İlkay, Erdoğan (My University, 2002)
Kardiyak proteinler (troponin T, troponin I ve miyoglobin) akut miyokard infarktüsünün tanı ve izlenmesinde son zamanlarda kullanılan vazgeçilmez biyokimyasal belirteçlerdir. Çalışma; AMİ tanısı konulan yaşları , 37-75 (56,4 ± 12,4) arasında olan 38 hasta (22 erkek,16 kadın) ile yaşları 28-50 (39,2 ± 8.2) arasında değişen ve kontrol grubu olarak alınan 38 (20 erkek ,18 kadın ) kişi üzerinde planlanmıştır. Bu çalışmada kardiyak proteinler ile geleneksel biyokimyasal belirteçlerden CK-MB düzeyleri akut miyokard infarktüsünde ilk göğüs ağrısının başlangıcından itibaren 6. 12. ve 24. saatlerde ölçülerek bu belirteçlerin birbirlerine olan üstünlükleri duyarlılık, özgüllük ve etkinlik açısından araştırıldı. Kontrol grubu ile AMİ grubu arasında tüm parametrelerde ilk göğüs ağrısının başlamasından sonra geçen zaman dilimine bağlı olarak istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0.05).. Kardiyak belirteçlerin duyarlılık ve özgünlükleri zamana bağlı olarak incelendiğinde bu parametrelerden cTnT ve cTn I'nın infarktüs sonucu oluşan kardiyak hasarı belirlemede ve tedavideki etkinliği açısından diğer parametrelerden daha etkin olduğu bir kez daha belirlenmiştir. Bu nedenle akut miyokard infarktüsünde her iki parametrenin birlikte değerlendirilmesinin daha uygun olacağı düşünülmektedir.
Keywords: Tanı teknikleri; kalp damar; Duyarlılık ve özgüllük; Troponin I; Miyokard enfarktüsü; Proteinler; Troponin T