Klasik ve Çağdaş Kaynaklar Işığında Turan-İran Kavramı ve Tarihsel Coğrafyası - Bakır, Abdulhalik; Altıngök, Ahmet (My University, 2011)
Turan ve İran kavramları genelde iki milletin adı olarak bilinir. Hâlbuki bu çok basit biryanılgıdan ibarettir. Dikkatli bir şekilde bu konuyu incelediğimiz zaman Turan ve İrankavramlarının iki millete ait birer isim değil de iki ayrı coğrafyanın adı olduğunu net olarakgörürüz. Hem de birbirine komşu iki coğrafyanın hatta iki ayrı ülkenin adıdır. Her iki coğrafya dabirbirine yakın kültür, dil, din ve ananeye sahip boy ve toplulukların bir arada yaşamış olduklarıiki ayrı ülkeden ibarettir. Turan adı verilen coğrafya Türklerin ve Türklerle akraba diğerkavimlerin üzerinde yaşamış oldukları, İran ve Çin arasında kalan ve hatta Horasan’ı içerisinealan kısımdır. İran ise Aryen kavimlerinin üzerinde yaşamış olduğu ve Turan ile Mezopotamyaarasında kalan toprakların adıdır. Çoğu zaman bizler İran’dan kastın Farslar ve Turan’dan kastınTürkler olduğunu zannederiz. Hâlbuki yapmış olduğumuz bu kısa çalışmayla durumun hiçtebundan ibaret olmadığını ve bu iki kavramın anlamlarının daha geniş ve kapsamlı olduklarınıgörmüş olduk.
Keywords: Tarih; Coğrafya